S veľkou obľubou pečiem a aj jem ovocné ľahké koláče typu bublanina. Mám skvelý recept v rodinnom zošite a okrem toho som vyskúšala aj z noviniek, ktoré sa sporadicky objavujú.
Vždy sa ale vrátim k tomu rodinnému, lebo naša bublanina ma nedrhne v krku, je krásne vláčna a nesype sa okolo mňa 🙂
Tento ovocný koláč na vzhľad síce pripomína bublaninu, ale zložením je to niečo iné. Zaujal na jednoduchý postup a rýchlosť prípravy. V chladničke mám pravidelne ricottu, alebo jemný tvaroh a v mraziaku som ešte objavila zvyšok mrazených oravských čučoriedok s ríbezľami. A bolo rozhodnuté – ide sa skúšať.
Budete potrebovať : ( na plech 30 x 30)
- 100 g neutrálneho oleja
- 100 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 60 ml mlieka ( použila som bez laktózy)
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 130 g ricotty
- 250 g špaldovej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva ( bez fosfátov)
- štipku soli
- čučoriedky ( alebo iné bobuľové ovocie)
- 2 jablká
Postup:
Vajcia vyšľahajte spolu s cukrom do peny, pridajte vanilkový extrakt a olej a ešte chvíľu šľahajte. K zmesi pridajte ricottu a premiešajte.
Preosiatu múku zmiešajte so soľou a práškom do pečiva a zmiešajte suchú zmes do vaječnej hmoty.. Dobre premiešajte varechou a pridajte podľa potreby mlieko. Stačia 2-3 polievkové lyžice. Ak by ste mali hmotu veľmi hustú pridajte o lyžicu viac.
Plech na pečenie môžete vymazať tukom a vysypať múkou, ja som vložila do plechu papier na pečenie potretý olejom. Do plechu preložte cesto, zarovnajte povrch, posypte ho drobným ovocím, poukladajte naň na tenké plátky nakrájané olúpané jablko a ešte posypte drobným ovocím.
Ovocie je možné do cesta aj zamiešať.
Pečte pri teplote 180°C cca 40 – 45 minút. Koláč nechajte vychladiť.
0 komentárov k “Ovocný koláč s ricottou”Pridajte vlastný →