Mandľovo – čokoládová likérová torta

Často pečiem torty a koláče pre tých, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu jesť jedlá s lepkom.
Úprimne, ochutnala som pár výrobkov zo zmesí pre bezlepkové pečenie a rozumiem tomu prečo väčšine nechutia. Preto pri pečení používam jednodruhové prirodzene bezlepkové múky, niektoré škroby a rada pečiem s mandľami, pre ich jemnú chuť.
Spojením čokolády a mandlí  vznikne neodolateľná chuť a takýto dezert môžete ponúknuť bez obáv každému, kto z nejakého dôvodu vynecháva lepok.
Vždy upozorňujem na dôležitosť dbať pri príprave bezlepkových výrobkov na dôslednú hygienu, lebo aj stopy lepku na vareške, alebo forme môžu spôsobiť celiatikovi veľký zdravotný problém.

Túto veľkonočnú likérovu tortu som objavila na zahraničnom webe springlane.de a hneď som sa rozhodla,
že ju upečiem. Trochu som si upravila suroviny a dekoráciu a skvelá torta je na svete.
Tento korpus môžete použiť aj na prípravu ovocných koláčov.
Piekla som v klasickej forme, ale ak chcete vyššiu tortu zvoľte priemer 20 cm resp. 24 cm. Ja osobne uprednostňujem nižšie torty 🙂

Budete potrebovať:

  • 100 g postrúhanej horkej čokolády ( 50%)
  • 5 celých vajec
  • 80 g trstinového cukru
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • 80 g masla
  • 1 polievkovú lyžicu rumu
  • 200 g mletých mandlí
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
  • štipku soli

Na krém:

  • 250 g mascarpone ( čerstvý tučný syr)
  • 250 g jemný tvaroh ( použila som odtučnený vo vaničke)
  • 4 polievkové lyžice vaječného likéru
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru

Na polevu:

  • 2 čajové lyžičky želatíny ( použila som agar)
  • 150 ml vaječného likéru


Príprava korpusu:

Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľahajte so soľou tuhý sneh a odložte ho na chladné miesto.
Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie. Rúru rozohrejte na 180°C.
V mise vyšľahajte cukor, vanilkový extrakt so zmäknutým maslom do peny a postupne pridávajte žĺtky a na záver rum.
Vznikne vám jemná, našľahaná hmota, do ktorej varechou vmiešajte mleté mandle s práškom do pečiva a strúhanú čokoládu.
Po častiach vmiešajte jemne tuhý sneh z bielkov a cesto preložte do formy na pečenie. Povrch cesta zarovnajte.
Pečte pri 180 C cca. 35-40 minút. Vyskúšajte špajľou, či je korpus upečený.
Upečený korpus nožom uvoľnite vo forme, nechajte ho približne 10 minút vychladnúť a odstráňte formu. Preložte korpus na mriežku.

Príprava krému:
Mascarpone, tvaroh a vaječný likér metličkou vyšľahajte do jemnej peny.
Vychladnutý korpus prerežte na dve časti, na spodnú časť rozotrite trochu krému, priložte vrchný diel a aj ten natrite krémom.
Boky torty som nechala voľné ( tak ako sa robia tzv. nahé torty). Z krému urobte po celom obvode ozdobný okraj a nechajte ju vychladiť aspoň jednu hodinu.

Poleva:
Agar rozmiešajte v 1 decilitri vody a dajte ho variť cca. 2 minúty. Zmes prelejte do misky, pár minút miešajte a pomaly prilejte za stáleho miešania vaječný likér. Túto polevu začnite nalievať na vychladenú tortu tak, že stále pomaly lejete polevu na stred torty a necháte ju roztekať – nerozotierajte ju, ostane vám pekné lesklé zrkadlo.
Po stuhnutí polevy si vychutnajte sviatočný dezert 🙂

0 komentárov k “Mandľovo – čokoládová likérová tortaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.