Mrkvové zákusky a torty sú tiež súčasťou veľkonočného pečenia, tak som si aj ja spestrila pečenie s lahodnou šťavnatou mrkvičkou.
Rada pečiem rolády a pri výbere tohto receptu som si uvedomila, že som tu ešte žiadnu roládu nedala a tak to isto napravím.
Rolády sú jednoduché na prípravu a dávajú množstvo možností na zmenu náplne a dekorácie. Krém pripravujem zvyčajne ľahký na báze tvarohu, mascarpone a kyslej smotany. Dobre drží a dá sa kombinovať s rôznym ovocím.
Táto roláda je pripravená so špaldovou hladkou múkou, ale môžete ju nahradiť zmesou pohánkovej a ryžovej múky a pripravíte si tak bezlepkovú verziu.
Budete potrebovať:
- 3 vajcia
- 150 g trstinového cukru
- 2 polievkové lyžice neutrálneho oleja ( dala som kvalitný slnečnicový)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 100 g špaldovej hladkej múky ( resp. 50 g pohánkovej a 50 g ryžovej múky)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- štipku mletého zázvoru, mletého muškátového orieška a mletej škorice
- kôra z jedného bio citróna
- 2 stredne veľké mrkvy ( cca 140 g jemne strúhanej mrkvy)
Postup:
Nahrejte si rúru na 175°C a na plech dajte papier na pečenie.
V mise zmiešajte múku, soľ, koreniny, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Postrúhajte si na jemno mrkvu.
Vyšľahajte spolu celé vajcia, trstinový cukor a vanilkový extrakt do hustej bledšej peny, pridajte olej a ešte chvíľu šľahajte.
Varechou vmiešajte nastrúhanú mrkvu a na záver pridajte suchú zmes a dobre ju do cesta zapracujte.
Cesto rozotrite na papier na pečenie a pečte 12 – 15 minút (bez ventilátora).
Pripravte si kuchynskú utierku a trochu ju posypte práškovým cukrom.
Upečenú roládu hneď položte na pocukrovanú utierku papierom nahor a ten opatrne stiahnite.
Pomocou utierky teplú roládu zatočte a nechajte ju takto vychladnúť.
Krém:
Vymiešajte v miske 250 g mascarpone ( alebo iný čerstvý syr bez príchute), pridajte 150 g jemného tvarohu, 2 lyžice medu ( alebo cukru) a trochu kyslej smotany. Dobre vymiešajte, krém má byť hustejšej konzistencie.
Podľa chuti si pridajte nakrájané čerstvé ovocie, alebo postrúhanú kôru z pomaranča, alebo posekanú čokoládu.
Vychladenú roládu opatrne roztvorte a 2/3 povrchu natrite krémom ( 1/3 si nechajte voľnú).
Krém zarovnajte a roládu zatočte tak, aby ste voľnú časť zatočili na záver, tým sa vám podarí roládu dobre uzatvoriť.
Preložte si roládu na podnos a natrite aj povrch a ozdobte podľa príležitosti.
Pred podávaním nechajte roládu aspoň 2 hodiny schladiť.
Krájajte ostrým nožom.
0 komentárov k “Mrkvová roláda – aj bez lepku”Pridajte vlastný →