Panna cotta s ovocím

Mám rada malý dezert po obede a drobné dezerty si vyberám radšej, aj keď je v ponuke viacero sladkostí.
Samozrejme mám rada koláče z kysnutého,  treného, piškótového, ale aj odpaľovaného cesta, ale puding, sladká pena alebo jemný krémik doplnený ovocím je najčastejšia moja voľba. 🙂
Panna cotta (smotanový krém) nie je najredukčnejší dezert 😀 a preto ho robím v primeranej veľkosti a dopĺňam ho ovocným pyré.
Je výborné, že si ho môžete pripraviť vopred a chutí veľmi dobre zachladený aj v letom počasí.
Pripravenú panna cottu môžete po vychladnutí vyklopiť na dezertný tanierik a doplniť ovocím.

Budete potrebovať:

  • 500 ml smotany na šľahanie 33%
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 PL trstinového cukru
  • 3 plátky želatíny (alebo ekvivalentné množstvo agaru)
  • ovocie podľa sezóny

Príprava:
Smotanu spolu s cukrom dajte do hrnca s hrubým dnom. Pridajte vanilkový lusk, ktorý ste predtým ostrým nožom otvorili a vybrali ste semienka vanilky. Lusk pridajte k smotane tiež. Pomaly zohrievajte, ale nevarte.
Tri plátky želatíny namočte do studenej vody a nechajte ju napučať.  Smotanovú zmes tesne pred zovretím odložte zo sporáku, želátínu zbavte vody  (v ruke plátky vyžmýkajte) a pridajte ju k smotane a rozmiešajte.
Vyberte vanilkový lusk.
Panna cottu nechajte aspoň 10 – 20 minút chladiť v miestnosti a až potom ju môžete dať do chladničky.
Po vychladení je možné ju vyklopiť na tanierik.
Ako ovocné pyré som teraz použila kompótované marhule, ktoré som rozmixovala, trochu ohriala a pridala som do nich 2 vopred namočené plátky želatíny.

0 komentárov k “Panna cotta s ovocímPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.