V miske ostalo hrsť krásnych višní a na stole žltučké marhule. Dokonca som si doniesla ručný odkôstkovač, takže chýbal už len recept na zaujímavý koláč. Na zahraničných stránkach rada hľadám inšpiráciu a tento obrátený ovocný koláč ma zaujal aj preto, že je bez lepku a mlieka a hlavnou surovinou, okrem ovocia, je kokosová múka a tapioka.
Čo je tapioka? Je to škrob vyrobený z koreňa manioku a pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, ale už sa pestuje v mnohých krajinách.
Je to škrob bez príchute, je to čistý sacharid a má svoju kalorickú hodnotu ( 100 g cca 320 kcal). Do populárneho nápoja sa pridávajú tapiokové guľôčky a je veľmi obľúbený medzi malými a mladými ľuďmi – pritom si neuvedomujú vysoký obsah cukrov v týchto nápojoch a tým aj vysokú kalorickú hodnotu bez výživových hodnôt 🙁
Neobsahuje žiadne bielkoviny a ani tuk. Má silnú želírovaciu (gelovaciu ) schopnosť a preto sa používa pri zahusťovaní sladkých a aj slaných pokrmov. Jej výhodou je použitie pri bezlepkovom varení a pečení, nakoľko je prirodzene bezlepková suroviny.
To bolo v skratke o tapioke a teraz sľúbený recept 🙂
Budete potrebovať ( forma v priemere 24-26 cm)
- cca 6 marhúľ
- hrsť odkôstkovaných višní ( čerešní)
- 1 polievková lyžica kokosového tuku
- 1 polievková lyžica medu
- 2 polievková lyžica tapiokovej múky
Postup:
Kokosový tuk, med a tapiokovú múku zmiešajte na kašičku. Dno formy na pečenie ( len dno) vyložte papierom na pečenie a boky potrite kokosovým tukom. Použite formu, ktorá sa neotvára, aby prípadná tekutina pri pečení nevytekala. Na papier rozotrite pripravenú kašu.
Očistite ovocie, marhule rozkrojte na polovice a reznou plochou na pripravený základ. Voľné miesto medzi marhuľami vyplňte višňami.
Príprava cesta:
- 4 vajcia
- 3 polievkové lyžice kokosového tuku
- 4 polievkové lyžice medu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- mandľová príchuť (alebo citrónovú kôru)
- Informácia: Tieto suroviny zmiešajte v jednej miske.
- 6 polievkových lyžíc kokosovej múky ( nie strúhaného kokosu )
- 6 polievkových lyžíc tapiokovej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva bez lepku
- 1/4 čajovej lyžičky soli
Postup:
Zmiešajte suché suroviny a vmiešajte do ni tekutú zmes.
Pripravené cesto vylejte na ovocie, zarovnajte a pečte pri 170 C cca 25 – 30 minút. Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho 10 minút vychladnúť. Potom koláč opatrne vyklopte z formy, tak že navrch priložíte rovný podnos a pomaly ho preklopíte. Koláč nechajte celkom vychladiť.
0 komentárov k “Marhuľovo-višňový obrátený koláč – bez lepku a laktózy”Pridajte vlastný →