Z domácich broskýň sme navarili pyré, urobili pár pohárov kompótu ( bez nálevu a cukru), uvarili sme aj džem, niečo je zamrazené a ostali ešte aj na koláčiky.
Obdarovali sme kolegov v práci a celý týždeň obohacujeme raňajkové kaše týmto skvelým šťavnatým ovocím.
Nemôžete sa ich prejesť 🙂
Tento koláč vznikol spontánne, videla som fotografiu na zahraničnom webe a kombinácie oranžovej a modrej ma natoľko uchvátila, že som ho hneď upiekla k nedeľnej káve.
Na stránke mám už marhuľové galettes a toto je niečo podobné, ale samozrejme vylepšené cesto a aj náplň.
Na jeden koláč ( priemer asi 24 cm) budete potrebovať:
Cesto:
- 180 g hladkej špaldovej múky
- 100 g studeného dobrého masla
- 40 g trstinového cukru
- štipku soli
- vanilkový extrakt
- 1 žĺtok (bielok použijete na potretie)
- polievkovú lyžicu mlieka
Postup:
Všetky suroviny ( okrem mlieka) rýchlo spracujte na cesto. Trstinový cukor používam kryštálový, ale môžete i ho pomlieť v kávovom mlynčeku. Ak je cesto drobivé, alebo málo elastické pridajte lyžicu studeného mlieka a zapracujte ho. Odložte cesto do chladu na cca 30 minút.
Na náplň:
- 5 – 6 broskýň
- čučoriedky
- 1 polievkovú lyžicu škrobu ( kukuričný, alebo zemiakový)
- 1 polievkovú lyžicu trstinového cukru
- mäta na ozdobu
Postup:
Broskyne ponorte na minútku do vriacej vody a ošúpte ich. Nakrájate ich na úhľadné dieliky. Zmiešajte škrob s cukrom a nasypte túto zmes na pripravené broskyne a jemne premiešajte.
Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm , vytvorte kruh, upravte okraje a uložte broskyne. Nechajte voľný okraj cca 3 cm, aby ste mohli preložiť cesto. Preložte cesto po celom obvode, tak aby sa vám nelámalo, lebo vám vytečie šťava z ovocia. Pridajte čučoriedky, alebo iné bobuľové ovocie.
Okraje cesta natrite bielkom a posypte jemno trstinovým cukrom.
Pečte pri teplote 180°C asi 30 minút.
0 komentárov k “Broskyňový krehký koláč”Pridajte vlastný →