Kakaový strúhaný koláč je známy takmer v každej rodine a verím, že tento vanilkový strúhaný koláč s prídavkom ovocia obohatí vašu zbierku rodinných koláčov. Klasické koláče nikdy nesklamú a pri rôznych spoločenských príležitostiach zmiznú prvé zo stola.
Použila som šťavnaté domáce broskyne, ale rovnako dobro bude chutiť s marhuľami, černicami, jahodami …. podľa toho čo vaša záhrada ponúka 🙂
Vrchnú časť strúhaného cesta som posypala oravskými čučoriedkami a plátky mandlí tiež obohatili koláč svojou jemnou chuťou a chrumkavosťou.
Budete potrebovať:
- 400 g hladkej špaldovej múky
- 1/4 čl soli
- 120 g mletého trstinového cukru
- 1 čl bezfosfátového prášku do pečiva
- 3 žĺtky
- 2 čl vanilkového extraktu
- 250 g masla
Postup:
Z týchto surovín spracujte krehké cesto. Nemieste ho dlho, aby nestratilo pri pečení krehkosť. Cesto rozdeľte na dve polovice, zabaľte ho do fólie a vložte aspoň na 30 minút do mrazničky. Zamrznuté sa lepšie strúha.
Na náplň potrebujete:
- 500 g jemného tvarohu (vo vaničke)
- 250 g kyslej hustej smotany
- 1 čl vanilkového extraktu
- 3 vaječné bielky (zostali z cesta)
- cukor podľa chuti – ja som dala 80 g trstinového cukru
Postup:
Jemný tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový extrakt a cukor dobre premiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a pridajte ho k tvarohovej zmesi
a vmiešajte ho.
- Ovocie podľa výberu
mandľové lupienky – nemusia byť
Konečná úprava:
Hlbší plech ( ja som mala rozmer 35 x 26 cm )na pečenie natrite maslom vysypte múkou.
Nahrubo nastrúhajte na plech polovicu cesta, vidličkou ho upravte po celej ploche.
N túto vrstvu cesta dajte tvarohovú zmes a stierkou ju zarovnajte.
Do tvarohu poukladajte broskyne ( alebo ovocie podľa vašej chuti) a všetko zastrúhajte druhou polovicou cesta.
Povrch upravte, posypte ho čučoriedkami ( nemusí byť) a posypte mandľovými lupienkami.
Pečte pri teplote 180°C cca 45-60 minút.
Koláč krájajte vychladnutý.
0 komentárov k “Strúhaný koláč s tvarohom a ovocím”Pridajte vlastný →