Strúhaný koláč s tvarohom a ovocím

Kakaový strúhaný koláč je známy takmer v každej rodine a verím, že tento vanilkový strúhaný koláč s prídavkom ovocia obohatí vašu zbierku rodinných koláčov. Klasické koláče nikdy nesklamú a pri rôznych spoločenských príležitostiach zmiznú prvé zo stola.
Použila som šťavnaté domáce broskyne, ale rovnako dobro bude chutiť s marhuľami, černicami, jahodami …. podľa toho čo vaša záhrada ponúka 🙂
Vrchnú časť strúhaného cesta som posypala oravskými čučoriedkami a plátky mandlí tiež obohatili koláč svojou jemnou chuťou a chrumkavosťou.

Budete potrebovať:

  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 1/4 čl soli
  • 120 g mletého trstinového cukru
  • 1 čl bezfosfátového prášku do pečiva
  • 3 žĺtky
  • 2 čl vanilkového extraktu
  • 250 g masla

Postup:
Z týchto surovín spracujte krehké cesto. Nemieste ho dlho, aby nestratilo pri pečení krehkosť. Cesto rozdeľte na dve polovice, zabaľte ho do fólie a vložte aspoň na 30 minút do mrazničky. Zamrznuté sa lepšie strúha.

Na náplň potrebujete:

  • 500 g jemného tvarohu (vo vaničke)
  • 250 g kyslej hustej smotany
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 3 vaječné bielky (zostali z cesta)
  • cukor podľa chuti – ja som dala 80 g trstinového cukru

Postup:
Jemný tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový extrakt a cukor dobre premiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh  a pridajte ho k tvarohovej zmesi
a vmiešajte ho.

  • Ovocie podľa výberu
    mandľové lupienky – nemusia byť

Konečná úprava:
Hlbší plech ( ja som mala rozmer 35 x 26 cm )na pečenie natrite maslom  vysypte múkou.
Nahrubo nastrúhajte na plech polovicu cesta, vidličkou ho upravte po celej ploche.
N túto vrstvu cesta dajte tvarohovú zmes a stierkou ju zarovnajte.
Do tvarohu poukladajte broskyne ( alebo ovocie podľa vašej chuti) a všetko zastrúhajte druhou polovicou cesta.
Povrch upravte, posypte ho čučoriedkami ( nemusí byť) a posypte mandľovými lupienkami.
Pečte pri teplote 180°C cca 45-60 minút.
Koláč krájajte vychladnutý.

 

0 komentárov k “Strúhaný koláč s tvarohom a ovocímPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.