Budete potrebovať:
Večer pred pečením si rozkvaste ražný kvások. Vyberte z neho asi 2 polievkové lyžice a pridajte 100 g celozrnnej špaldovej múky
a 120 ml vody. Všetko dobre premiešajte, nádobu zakryte a nechajte na teplom mieste do rána kysnúť (nechávam na kuchynskej linke).
Doba potrebná na rozkvasenie je podľa mojich skúseností 6 – 12 hodín.
Ráno pridajte tieto suroviny:
- 200 ml mlieka (používam bez laktózy, ale dá sa požiť aj rastlinné )
- 2 žĺtky (môžete vynechať)
- 100 ml kokosového tuku, masla, alebo kvalitného oleja podľa vášho výberu
- 80 g trstinového cukru (môžete nahradiť cukrom z kokosových kvetov)
Tieto 4 ingrediencie zmiešajte v miske a pridajte k pripravenému kvásku, dobre premiešajte (nešľahajte).
Potom pridajte:
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 150 g celozrnnej špaldovej múky
- štipku soli
- nastrúhanú kôru z bio citrónu
Náplň:
- 120 g mletého maku
- 500 g jemného tvarohu
- 100 g kyslej pochúťkovej smotany
- 110 g trstinového cukru
- 750 g sliviek
- škoricu
Príprava:
Všetko dobre zmiešajte a vypracujte kysnuté cesto. Malo by byť redšie, teda nie tuhé.
Misku s cestom prikryte a nechajte kysnúť. Pri kvásku to trvá dlhšie, tak rátajte 4 – 6 hodín. Veľmi záleží na teplote v miestnosti a kvalite (sile) základného kvásku. Čas kysnutia je veľmi dôležitý a priamo ovplyvňuje chuť a kvalitu hotového cesta. Čím dlhšie kysne, tým je lepšie.
Po vykysnutí cesto roztiahnite na tukom vymazaný plech (cesto vystačí na bežný plech, ak chcete hrubšie cesto použite menší plech).
Zmiešajte jemný tvaroh s cukrom , smotanou a makom, zmes rozotrite na cesto. Povrch husto poklaďte polenými slivkami a jemne ich zatačte do tvarohovej zmesi. Posypte škoricou. A máte kyslé slivky posypte ich aj kryštáľovým trstinovým cukrom. Samozrejme môžete použiť aj klasickú posýpku z tuku, múky a cukru, alebo orechy.
A co z tou kyslou smotanou? V zozname je, ale v postupe sa o nej už nič nehovorí
Dobrý večer, ďakujem. Už som upravila postup, smotana sa zmieša s tvarohom, cukrom a makom ( ako náplň pod slivky). Jarka