Pre mňa je až neuveriteľné ako sa stal obľúbený tento koláč. Dnes je v ponuke každej cukrárne, kaviarne a v rôznych formách. Je tomu už pekných pár rokov, keď som pôsobila v Nemecku, kde som získala prvý recept na túto špecialitu. Pri každej návšteve cukrárne bol mojim favoritom Käsekuchen a trochu ma mrzelo, že našim doma veľmi nechutil.
O to radšej ho teraz pečiem a teším sa jeho rastúcej obľube.
Tvarohový koláč môžete upiecť na sušienkovom základe, alebo aj bez neho. Na taký koláčik napíšem recept už čoskoro.
Tento so sušienkovým základom som piekla pre Zuzku a pre vás je tu recept:
Budete potrebovať:
- 200g maslových neplnených sušienok (môžu byť aj čokoládové)
- 100g masla
- 500g mascarpone
- 250g jemného tvarohu
- 200g zakysanej smotany
- 4ks vajec
- 2ks vaječného žĺtku
- 200g cukru
- vanilkový extrakt
- 4 polievkové lyžice škrobu (kukuričný, alebo zemiakový)
Príprava:
Sušienky pomeľte a zmiešajte s rozpusteným maslo. Zmesou vyplňte dno tortovej formy, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Sušienkovú zmes môžete dať aj na boky formy.
Formu vložte do rúry, ktorú ste vyhriali na 180°C a pečte 10 minút.
V nádobe zmiešajte mascarpone, jemný tvaroh, cukor, vanilkový extrakt a kyslú smotanu. (Nemixujte.) Po jednom pridávajte vajcia a žĺtky. Na záver vmiešajte škrob.
Zmes vylejte do formy so sušienkovým základom a pečte pri teplote 180°C cca. 15 minút a potom pri teplote 140°C cca. 45-55 minút. Po upečení je koláč v strede mäkký, nechajte ho v pootvorenej rúre vychladnúť.
Na višňové želé som použila 450g mrazených višní, ktoré som rozvarila s dvoma lyžicami cukru. Dva plátky želatíny som namočila do studenej vody na 10 minút a potom som ich vmiešala do horúcich višní. Ovocnú zmes dajte na koláč keď je vychladnutý.
Dobrú chuť 🙂
0 komentárov k “Tvarohový koláč (cheesecake) s višňovým želé”Pridajte vlastný →