Mrežovník s jablkami

Že obľubujem mrežovník nemusím ani hovoriť. Veď aj moje logo jarkapecie.sk to jasne hovorí 🙂 Mám rada to krehké cesto, voňajúce maslom a šťavnatú náplň ovocia, ale aj domáci džem či lekvár dokonale doplní chute chrumkavého cestíčka.
Na každý koláč existuje množstvo odskúšaných receptov a aj ja mám viacero receptov na mrežovník. Priznám sa, že s mojim cestom sa mi veľmi ťažko robí pekná mriežka a o iných ozdobách ani nehovorím.

Ale v živote je to tak, keď niečo veľmi chcem, tak sa mi to nejakým spôsobom dostane a presne tak to bolo aj pri tomto recepte.
Na instagrame sa mi „objavili“ krásne výtvory ozdobených „mrežovníkov“ a tak som začala pátrať po autorovi tohoto cesta a našla som.
Na stránke natashaskitchen.com som našla nielen recept na cesto, ale aj foto návod na jeho prípravu.
A už nebolo nič, čo by ma zadržalo.

Cesto som pripravila presne podľa návodu aj s postupom a vyplatilo sa to. Spracovala som cesto v robote a náš najlepší Kenwood sa nedal zahanbiť a cesto bolo skvelé. Cesto je dostatočne mastné, nie je v ňom takmer žiaden pridaný cukor a po vychladení a odpočinku v chladničke sa s ním výborne pracovalo. Nepodsýpala som múkou, všetko som vyvaľkala na pečiacom papieri.

Sme na začiatku jesene tak som náplň pripravila z domácich jabĺk, mám osvedčenú svoju plnku a určite budem robiť aj iné variácie z tohoto cesta a už teraz sa na to veľmi teším.

 

Na cesto budete potrebovať:

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 1 čl soli
  • 1 čl trstinového cukru
  • 200 g studeného tuhého masla
  • 80 ml studenej vody
  • 1/4 čl bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 vajce

Postup:
Do misy na miesenie odvážte múku, pridajte soľ a cukor, premiešajte. Maslo nakrájajte na kocky a pridajte k múčnej zmesi.
Zapnutím funkcie Puls pár krát premiešajte maslo s múkou, aby sa vytvorili  z masla malé hrášky obalené v múke.
Nie celkom vyšľahať na  hladko. Ja som potrebovala 5 x krátko stlačiť tlačidlo Puls.
Do studenej vody pridajte prášok do pečiva a vajíčko a prešľahajte to vidličkou.
Zmes vylejte do misy a veľmi krátko prešľahajte v robote, aby sa zmes len spojila v cesto.
Ak je zmes suchá tak pridajte ešte jednu lyžicu studenej vody, ak sa vám zdá lepkavá pridajte lyžicu múky. Moje cesto bolo hneď v poriadku, nelepilo sa na steny misy, ani sa nerozpadávalo.
Cesto rozdeľte na dve časti (spolu váži cca 700 g), zabaľte do fólie a nechajte minimálne hodinu v chladničke.
V mrazničke môžete cesto skladovať aj 2 týždne.

 

Na náplň budete potrebovať:

  • 5 stredne veľkých jabĺk
  • 20 g vanilkového pudingu
  • 250 ml jablkového džúsu

Postup:
Jablká ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (alebo malé kocky). 200 ml jablkového džúsu vlejte do hrnca a dajte variť. Do horúceho džúsu dajte jablká a povarte ich 3-5 minút. Miešajte opatrne a nenechajte jablká rozvariť. Uvarené jablká preložte na sito a šťavu si nechajte.
V 50 ml jablkového džúsu rozmiešajte vanilkový puding , pridajte to k horúcej šťave a uvarte hustý puding . Ak máte veľmi kyslé jablká môžete pridať trochu cukru. Horúci puding vylejte na jablká, jemne premiešajte, aby sa hmota spojila a nechajte vychladnúť.
Tortovú formu si natrite maslom a jedno cesto vyvaľkajte na pečiacom papier do kruhu a preneste ho do formy.
Stiahnite papier, cesto pritlačte na steny formy a nechajte na vrchnom okraji cca 1 cm.
Dno cesta popichajte vidličkou.
Cesto som nepredpekala, ale je to možné.
Na dno som nasypala mletý mak, môžete dať orechy, vločky, strúhanku so škoricou – podľa zvyku a chutí. Na mak navrstvite jablkovo – pudingovú zmes a povrch zarovnajte.
Druhé cesto si rozvaľkajte na tenko tiež na papieri a ostrým nožom (kolieskom) nakrájajte pásiky asi 1 cm široké.
Pásiky uložte na povrch plnky a poprekladajte ich ako mriežku. Okraje zarovnajte a postláčajte aby sa spojili s bokmi cesta.
Pečte pri teplote 180°C asi 40 – 50 minút.
Kontrolujte, aby vám veľmi nestmavla mriežka. Koláč nechajte vychladnúť.
Chutí vynikajúco so zmrzlinou, alebo šľahačkou 🙂

0 komentárov k “Mrežovník s jablkamiPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.