Piškóty nás sprevádzajú od útleho veku a sú obľúbené všetkými generáciami. Maličké deti ich cmúľaju v kočíku, väčším ich mamina pridáva do pudingu, do kašičky, či k strúhanej mrkve s jabĺčkom.
Vyrábame z nich skvelú nepečenú pudingovú (alebo smotanovú) tortu a medzi moje obľúbené jednohubky patria dve piškóty spojené s plátkom banánu a namočené v čokoláde 🙂
A samozrejme skvelý taliansky dezert tiramisu s dlhými piškótami nesmiem zabudnúť.
Na trhu je viacero výrobcov tejto sladkej maškrty, ale úprimne povedané aj ten najznámejší výrobca začal meniť technológiu a už nechutia ako pravé piškóty.
Pritom je to veľmi jednoduché cesto a pečenie trvá pár minút.
Na webe je veľa receptov a sú veľmi podobné a tak som sa rozhodla upiecť si ich doma. Čas od času si dám pár k čaju, ale aj ku kávičke sú dobré, ak treba rýchlo niečo sladké a malé 🙂
Budete potrebovať (na cca 55 kusov):
- 2 celé vajcia
- 70 g špaldovej múky ( môžete miešať hladkú s celozrnnou)
- 50 g mletého trstinového cukru
- štipka soli
Postup:
Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli šľahajte sneh, keď je polotuhý pridávajte cukor a šľahajte do hustej peny.
Do bielkového snehu varechou (nie šľahačom) vmiešajte obe žĺtka a na záver jemne pridajte preosiatu múku.
Zľahka ju zapracujte a cesto je hotové.
Na pečiaci papier robte malou lyžičkou kôpky. Cesto dávajte hrubšie, nerobte tenké kolieska.
Ja som tvorila piškóty s cukrárskym vreckom, tak že som ich striekala zvrchu kolmo na plech.
Medzi jednotlivým kúskami nechajte medzeru.
Keď máte celý plech pripravený a vidíte v ceste malé bublinky, klepnite celým plechom o stôl.
Piškóty nechajte aspoň 10 – 15 minút zaschnúť.
Pečte 12 minút v rúre na 180°C.
Piškóty majú ostať bledé.
Nechajte na plechu vychladiť (je to dôležité).
0 komentárov k “Detské špaldové piškóty”Pridajte vlastný →