Banánový chlebík je veľmi vďačným koláčikom a v spojení s kakaom sa zavďačíte aj čokoholikom 🙂
Je krásne vláčny, jeho príprava je maximálne jednoduchá a dá sa využiť na mnoho príležitostí.
Je vhodný ako sladké raňajky, chutná desiata s bielym jogurtom, chutí aj s arašidovým maslom, alebo len natretý s domácim džemom.
Môže byť ozdobou nedeľného stolovania, keď pridáte kopček vanilkovej zmrzliny … verím, že vám napadnú ďalšie kombinácie,lebo ste veľmi šikovní 🙂
Tento banánový chlebík po upečení vážil 770 g, čo je cca 10 porcií a jedna porcia má 157 kcal, 27 g sacharidov, 6 g bielkovín a 3 g tuku.
Sú to veľmi dobré hodnoty pre múčnik.
Zvolila som túto bezlepkovú variantu, ale pokojne použite aj bežné ovsené vločky, ak nepotrebujete bezlepkovú verziu.
Inšpiráciu som naša na mojom obľúbenom webe Foodlovin 🙂
Budete potrebovať do 20 cm formy:
- 90 g pohánkovej múky
- 90 g ovsených vločiek bez lepku
- 40 g kakao
- 1 čl sódy bikarbóny
- 1/2 č prášku do pečiva bez fosfátov
- 1 štipka soli
- 2 vajcia
- 3 banány (cca. 330 g)
- 150 gréckeho jogurtu bez tuku Milko
- 60 g trstinového cukru
- 1 čl vanilkového extraktu
- 2 čl škorice (nemusí byť)
- 100 g sekaných vlašských orechov (nemusí byť)
Príprava:
Predhrejte rúru na 180°C. Formu na chlebíček vyložte pečiacim papierom ( pozrite tip +)
Zmiešajte suché suroviny – bezlepkové vločky pomeľte (meliem na kávovom mlynčeku), pridajte pohánkovú múku, preosiate kakao, soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu .
Vložte do mixéra banány, celé vajcia, vanilkový extrakt , cukor a jogurt a zmes premixujte.
Tekutú zmes vlejte do suchej zmesi, pridajte nasekané orechy a všetko premiešajte, aby sa cesto spojilo.
Pripravené cesto vlejte do pripravenej formy, povrch zarovnajte a pečte cca 45 minút pri 180°C.
Tip +
Pečiaci papier po odstrihnutí skrčím v dlani, chvíľu ho namočím do vody, vytrasiem vodu a papier vystriem.
Potriem ho trochou oleja a vysteliem formu. Tento postup sa mi osvedčil pri všetkých formách 🙂
0 komentárov k “Banánovo – kakaový chlebík (bez lepku)”Pridajte vlastný →