Zlepované linecké kolieska som už piekla z rôznych receptov a priznám sa, že aj s rôznymi výsledkami 🙂
Po nevydarenom pokuse si dám chvíľu pauzu od skúšobných receptov, pečiem z svojho zošita osvedčené, ale príde chvíľa a zabudnem na nepodarok a nechám sa zlákať receptom, inými surovinami, alebo obrázkom a pečiem.
Tentokrát som našla v skupine na Facebook-u o bezlepkovom kváskovaní ( od Bezlepkový chlebík ) linecké kolieska.
Najskôr ma prekvapilo prečo tam sú, keď sa pečie s kváskom a tak som sa začítala do receptu a pokušenie vyskúšať bolo na svete.
Do receptu som pridala ešte soľ a strúhanú citrónovú kôru .
S kváskom ( bezlepkovým aj lepkovým) pečiem už dlhšiu dobu a o jeho benefitoch na zdravšie trávenie som sa sama presvedčila a pomohlo to aj viacerým ľuďom z môjho okolia.
Tak som upiekla a tu je výsledok. Možno aj vás inšpiruje skúšať nové recepty a chute.
Budete potrebovať ( asi 20 zlepených koliesok):
- 60g tapiokovej múky
- 30g kokosovej múky ( nie strúhaný kokos)
- 20g cirokovej múky
- 40g hladkej ryžovej múky
- 80g trstinového cukru ( nemusí byť mletý)
- 1 žĺtok
- 1 čl vanilkového extraktu
- 125 g masla
- 1 PL kvásku (ak chcete bezlepkovú verziu použite kvások bez lepku, ja som použila ryžový)
- strhaná kôra z jedného citróna
- štipka soli
Postup:
Všetky suché suroviny zmiešajte. Trochu zmäknuté maslo nakrájajte na malé kocky a prstami vmiešajte do suchej zmesi, aby vám vznikla mrvenka.
Do polievkovej lyžice kvásku vmiešajte vanilkový extrakt a jeden žĺtok a túto zmes pridajte k mervenke a rukami spracujte na hladké cesto.
Cesto vložte do fólie a nechajte ho trochu stuhnúť v chladničke.
Následne cesto vyvaľkajte na 3 mm a vykrajujte rôzne tvary.
Na pracovnej doske môžete cesto podsypávať ryžovou múkou.
Keksíky ukladajte na plech s papierom na pečenie alebo fóliou a pečte pri 180°C asi 10 minút.
Je potrebné sledovať pečenie, nakoľko každá rúra pečie inak, ale to už máte so svoju skúsenosť.
Keksíky majú byť zvrchu takmer biele a len zospodu sú upečené do ružova.
Pri pečení z bezlepkových múk je dôležité nechať keksíky vychladnúť na plechu, lebo sú krehké.
Spájala som ich ríbezľovým džemom (pasírovaným), ale chutia aj s čokládovou nátierkou, alebo arašidovým maslom 🙂
Zlepené kolieska boli na druhý deň zmäknuté, dobre držia tvar, ale od klasických sú jemnejšie a chuť kvásku by ste márne hľadali.
Chutia ozaj lahodne 🙂
Dobrý den,
peciete aj na Vianoce na objednavky?
Kolko by stalo vianocne pecivo bezlepkové?
Napr. tie linecke kolieska, neviem, ci to pocitate na ks, alebo kg? Alebo mate v ponuke aj ine bezlepkove pecivko?
Ďakujem za odpoved.
Dobrý deň prajem, ďakujem za záujem. Na Vianoce pečiem aj na objednávky, mám však už moju kapacitu naplnenú.
Verím, že nájdete vhodne vianočné pečivo pre seba 🙂 Želám pekné dni Jarka
Dobrý deň,
prosím vás ten vanilkový extrakt aký máte na mysli? ten od Dr. oetker tekutý? či nejaký vanilkový prášok?
Dakujem
Dobrý deň, môžete použiť aj tekutý vanilkový extrakt. Vanilínový cukor nepoužívam. Dostať kúpiť aj sušené vanilkové kúsky mleté. J.
Dobry vecer, cim by sa dala nahradit v recepte cirokova muka, neviem ju zohnat. Dakujem
Dobrý večer, vyskúšajte pšenovú alebo pohánkovú.J.
Su super, muky som dala ake som mala. Samozrejme bez lepku. Tie, co su tmavsie, sa hned mrvili, ale nieco z nich sa dalo zachranit, krasnych 18 zlepenych koliesok. Dakujem za recept…. Tesim sa