Tento rok začínam zrejme najtradičnejším koláčom, na ktorý existuje v každej domácnosti rodinný recept. Pôvod tohto dezertu siaha ďaleko do histórie a písomné zmienky o nej sa našli v roku 1796 na viedenskom dvore, kde sa začala podávať štrúdľa ako viedenský dezert. Nemenej obľúbená je v Maďarsku, ale aj na Slovensku sa dobrá štrúdľa teší záujmu.
Doma sme ju pripravovali vždy z ťahaného cesta, čo bola dosť veľká zábava a vyžadovalo si to okrem šikovných rúk, dobré cesto a dosť trpezlivosti.
Neskôr sme pripravovali cesto inými spôsobmi, rýchlejšie, bez vyťahovania na obruse a dokonca sme použili aj lístkové cesto z obchodu. Ale to už podľa mňa nebola štrúdľa, bol to závin s jablkami, makom, alebo tvarohom.
Pravá štrúdľa musela byť z tenučkého chrumkavého cesta bez cukru a plná jabĺčok, orechov, škorice, hrozienok a masla.
Niekedy sme do jabĺčok pridávali mak, alebo sme piekli tvarohovú štrúdľu s hrozienkami.
Určitú dobu sme mali doma takúto vianočnú tradíciu:
Na Štedrý deň urobila mama dobré cesto, schovala ho pod vyhriaty hrniec a keď si oddýchlo, začali sme na kuchynskom stole prikrytom obrusom pomaly vyťahovať dovtedy, kým nebolo tenučké a dala sa dobre vidieť vzorka na obruse. Keďže to bola sviatočná štrúdľa plnila ju mama vrstvou makovej plnky, višní, jablkovej plnky a orechovej plnky.
Obrovskú štrúdľa bohato pokropenú maslom sme preložili na plech v tvare „U“ a ja doteraz cítim jej vôňu pri pečení – krásne sladkú maslovú vôňu plnú jabĺčok,maku, škorice a orechov 🙂
Bol to najlepší zákusok na Vianoce.
Dnes už nerobím štrúdľu z ťahaného cesta, ale ostal mi recept na vynikajúce cesto, ktoré mi to ťahané najviac pripomína.
Je veľmi jednoduché a rýchlo sa s ním pracuje. Dokážete ho rozvaľkať ozaj na tenúčko a po upečení je cestíčko veľmi chutné. Z tejto dávky si pripravíte tri štrúdle.
Na cesto budete potrebovať:
- 210 g hladkej múky ( špeciál, alebo aj špaldová biela hladká)
- 140 g masla
- 1 dl mlieka
- štipku soli
Postup:
Preosejete múku, pridáte soľ a na kúsky nakrájané tuhé maslo. Prstami spracujte maslo s múkou tak aby vám vznikla drobenka (malé hrudky masla obalené múkou).
Pridajte mlieko a rýchlo spracujte na hladké cesto. Môžete ho rukou dobre vypracovať. Ak by sa vám veľmi lepilo použite ešte trochu múky.
Cesto sformujte do guľky a nechajte pod utierku oddýchnuť.
Medzitým si pripravte plnky podľa svojich chutí.
Oddýchnuté cesto rozdeľte na 3 diely a každý rozvaľkajte na tenko do tvaru obdĺžnika.
Chce to trpezlivosť. Ak máte na okrajoch hrubšie cesto orežte ho.
Rozvaľkané cesto natrite rozpusteným maslom a 2/3 pokryte plnkou.
Plnku naneste na spodné 2/3 cesta a vrchnú tretinu nechajte voľnú.
Plnku si nedávajte úplne k okrajom, nechajte si aspoň 2 cm na preloženie.
Začnite stáčať odspodu a preložte aj boky.
Opatrne stáčajte a štrúdľu preneste na plech s pečiacim papierom tak , aby ste závin spojom položili na plech.
Natrite ju rozpusteným maslom a popichajte vidličkou.
Pečte pri teplote 190°C asi 35 minút ( podľa vašej rúry a zvyklostí).
A ešte pár tipov na plnky:
- Maková plnka – dajte si variť mlieko ( 2 dl) s lyžicou cukru a do vriaceho nasypte mletý mak ( 250 g) a varte na miernom ohni asi 15 – 20 minút.
Zmes nesmie byť veľmi riedka. Do uvarenej zmesi pridajte 2 – 3 polievkové lyžice dobrého slivkového lekváru a ja pridávam aj strúhanú citrónovú kôru.
Plnku nechajte vychladiť. Do plnky sa hodia odkôstkované višne. - Jablková plnka – očistite jablká, nakrájajte ich na jemné plátky. Na panvici si rozpustite lyžicu masla a pridajte nakrájané jabĺčka a mierne ich varte ( nie celkom do mäkka ).
Pridajte vopred namočené hrozienka, mletú škoricu a všetko dobre premiešajte a nechajte vychladiť.
0 komentárov k “Makovo – višňová štrúdľa ( aj jablkovo – orechová )”Pridajte vlastný →