Jablkový mrežovník

Jablkové, makové a tvarohové koláče – mám rada obyčajné koláče, staré recepty, z ktorých pridaním niečoho menej tradičného vznikne úžasná nová chuť. A aj dnes sa mi to podarilo. Na prvý pohľad obyčajný mrežovník, ale zdanie klame.
Cesto je z celozrnnej špaldovej múky, je krásne chrumkavé a jemné. Nepoužívam vaječný bielok a domáce vaječné žĺtka zjemnili cesto. Do klasického mrežovníka stačí dobrý džem, v tomto hrajú hlavnú úlohu domáce šťavnaté jabĺčka – a je ich tam riadna vrstva.
Ak sa rozhodnete vyskúšať tento jablkový zázrak, vyberte si “ mäkkšie“ jablká, rýchlejšie sa prepečú. Pridaním brusnicového džemu a citrónovej šťavy s medom vznikla krásna sladko – kyslá chuť. Ak nemáte brusnice vyskúšajte ríbezľový džem.
Po upečení odporúčam nechať úplne vychladiť, ja som to neurobila a je to vidieť – nedočkavá som bola 🙂

A tu je recept:

  • 300 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 200 g dobrého studeného masla
  • 100 g cukru
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 1-2 lyžice studenej vody (podľa potreby)
  • hrsť mletých orechov

Postup:
Všetky suroviny spravujte do hladkého cesta a vo fólii ho nechajte 30 minút odpočinúť.

Pripravte si náplň:

  • 4-5 jabĺk
  • 100 g brusnicového džemu
  • 100 g mandľových lupienkov
  • 50 g medu
  • šťava z jedného citrónu

Postup:
Jablká ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Pridajte citrónovú šťavu, tekutý med, brusnicový džem a mandľové lupienky a dobre premiešajte.
Cesto vyvaľkajte, cca 1/4 si odložte a ostatné dajte do formy, ktorú ste vystlali papierom na pečenie. Ja som mala klasickú tortovú formu 26 cm priemer. Cestom vyložte aj boky tak do výšky 3-4 cm.
Dno popichajte vidličkou a posypte mletými orechmi (resp. opraženou strúhankou). Takto pripravenú formu naplňte jablkovou plnkou, urovnajte. Zbytok cesta rozvaľkajte na tenko a radielkom urobte pásiky, z ktorých vytvoríte mriežku.
Vložte do vyhriatej rúry na 180°C a pečte 45 -55 minút.
Nechajte vychladnúť .
Pochutnajte si 🙂

0 komentárov k “Jablkový mrežovníkPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.