Ovocné koláčiky (scones) bez krému sú veľmi vďačnou sladkosťou v letných mesiacoch. Výborne chutia ku kávičke, alebo doplnia občerstvenie pri letných grilovačkách, vhodné sú ako snack do práce či školy a hlavne na výlety do prírody. Ovocie môžete meniť podľa úrody v záhrade, alebo ponuky na trhoch. Príprava takýchto koláčikov je veľmi jednoduchá , aj keď nie sme zvyknutý na takúto úpravu pred pečením. Ale život je zmena a tak vyskúšajte trochu inak 🙂
Na webe nájdete množstvo receptov s klasickou múkou, ale aj v bezlepkovej verzii.
Budete potrebovať ( pre 8 – 12 kúskov):
- 195 g ryžovej múky
- 30 g tapioky
- 60 g trstinového cukru
- 9 g prášku do pečiva – bez lepku
- 6 g xanthanu
- 5 g sódy bicarbony
- 5 g soli
- 1/4 čl mletej škorice
- 125 g masla
- 125ml kyslej smotany
- 2 vajcia
- vanilkový extrakt
- mlieko na potretie
- čerešne (vykôstkované, nakrájané)
Príprava:
Zmiešajte v jednej mise ryžovú múku, tapioku, cukor, prášok do pečiva, xanthan (môžete nahradiť guarovou gumou), soľ a škoricu.
Do tejto zmesi zapracujte studené maslo, aby vznikla drobenková zmes.
Je dobré, aby ostali malé kúsky masla obalené v múke.
Maslo môžete zapracovať v mixéri, tak že pár krát funkciou puls premiešate múčnu zmes s maslom.
Ja som prvýkrát použila nástroj, ktorý som si pred časom zakúpila a je to dobrý pomocník, maslo sa nezohrieva v rukách a drobenka je pevná.
Zmiešajte kyslú smotanu s vajíčkami, pridajte vanilkovú esenciu a túto zmes vlejte do drobenky a varechou spracujte cesto.
Nemieste ho, len spojte všetko spolu. Na záver vmiešajte nakrájané čerešne.
Na plech dajte papier na pečenie a cesto vytvarujte do kruhu ( priemer cca 24 cm) a krájačom na pizzu ( alebo nožom) rozkrájajte na 8 resp. 12 dielov.
Natrite dieliky mliekom a posypte kryštálovým trstinovým cukrom.
Pečte pri 200°C asi 12 – 16 minút.
Po upečení jednotlivé kúsky od seba oddeľte.
Koláčiky môžete poliať citrónovou, alebo cukrovou polevou.
0 komentárov k “Čerešňové scones (koláčiky) bez lepku”Pridajte vlastný →