Príprava kváskového cesta vyžaduje viac času, ako cesto s droždím. Ak máte ťažkosti s trávením, trpíte nafukovaním, pocitom plného brucha je čas prejsť na kváskové pečivo a chlieb (ak vám nebola diagnostikovaná intolerancia či alergia na niektorú potravinu).
Z praxe viem, že dosť ľudí má tráviace problémy spôsobené práve droždím a po jeho zámene za kvások prichádza úľava.
Táto zmena ale netrvá pár dní. Prvé výsledky pri dodržiavaní pravidiel pocítite po 2-3 mesiacoch, ale oplatí sa to vydržať pre vlastné zdravie.
Droždie nám umožňuje mať rýchlo chlieb, koláč, či pizzu, ale to čo je rýchle nemusí byť aj pre nás najvhodnejšie.
Na to si spomeniem vždy, keď vidím plné pulty v potravinách s pripravenými lákavými „dobrotami“ 🙂 A to je dôvod prečo som prešla na kváskovanie a sama som sa presvedčila o jeho výhodách.
Mám veľmi rada domáci kváskový chlieb, pizzu, pečivo a aj sladké kváskové cesto.
Preto som hľadala v knihách, v rôznych skupinách na FB a skúšala som cesto, z ktorého môžem upiecť kváskový ovocný koláč, jablkový, alebo makový závin, plnený vkroč, alebo len škoricové slimáky.
Tento recept splnil moje očakávania, cesto som pripravila a nechala som ho 3 dni v chladničke a postupne som z neho odoberala a piekla.
Upiekla som skvelý slivkový koláč, orechový závin s malinami a aj kváskovú briošku a ešte mi ostalo cesto, tak som jeden diel zamrazila a po čase vyskúšam, ako sa pečie z rozmrazeného domáceho kváskového cesta.
Príprava rozkvasu ( štarteru) :
- 40 g kvásku ( z chladničky)- použila som ražný kvások
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 130 g vody
Postup:
Všetko premiešajte vo vyššej nádobe, zakryte fóliou a nechajte na linke 8 – 12 hodín.
Čas nakysnutia štartéru závisí od sily kvásku a teploty v miestnosti.
Ja väčšinou zakladám rozkvas (štartér) neskoro večer a ráno miesim cesto.
Z pripraveného rozkvasu ( štarteru) si odložte do čistej nádoby a 250 – 300 g použite do cesta spolu s týmito surovinami:
- 550 g špaldová múka ( môžete miešať hladkú a polohrubú)
- 200 ml vlažného mlieka
- 2 vajcia
- 1 žĺtok
- 120 g cukru
- 20 g masla ( zmäknuté )
- 1/2 čl soli
- 1 čl vanilkového extraktu
- kôra z jedného citrónu ( chemicky neošetreného)
- 1/4 čl mletého kardamónu ( môžete nahradiť strúhaným muškátovým orieškom)
Postup:
Do nádoby dajte celý rozkvas, vajcia, cukor, preosiatu múku, soľ, kôru z citróna.
Časť mlieka rozmiešajte s rozkvasom a pridajte k surovinám.
Ostatné mlieko pridajte k cestu postupne, každá múka potrebuje iné množstvo tekutiny.
Všetko spracujte v robote cca 5 minút, aby sa suroviny dobre prepojili.
Potom pridajte zmäknuté maslo a miešajte ešte 10 – 15 minút, kým získate hladké lesklé cesto. ( cesto môžete pripraviť aj ručne).
Takto vypracované cesto vložte do väčšej nádoby, ktorú predtým trochu natrite olejom.
Nádobu uzatvorte vrchnákom, alebo fóliou a nechajte na linke 4 – 6 hodín nakysnúť.
Počas tohto času môžete cesto párkrát preložiť.
Po tomto čase vložte do chladničky na 12 – 18 hodín.
Po vykysnutí môžete z cesta odobrať a pripraviť koláč.
Rada by som vedela preco este v zavere do chladnicky na 12-18 hod. Nemôzem piect po nakysnuti na linke po cca 6 hodinach? Dakujem
Dobrý deň, ak Vám dobre nakysne na linke, môžete piecť. Cesto v chladničke spomalí kynutie, zlepší jeho kvalitu.
Kvások spôsobuje pomalé kysnutie, preto je aj výhoda v chladničkovom kysnutí. Ďakujem J.