S napätím sme sledovali našu obľúbenú autorku kuchárok Nigellu Lawson pri tvorbe jej novej knihy a samozrejme, že sme si knihu objednali v predstihu. Dočkali sme sa knižky a je fakt, že sme ju ešte celú nepreštudovali, ale tento recept sa k nám hneď pýtal. Mám rada pohánku, rada pečiem z pohánkovej múky a to Nigella robí tiež .
Jej nová kniha … s názvom „Simply Nigella„ je skutočne jednoduchá a prekrásna.
Mám veľa receptov s mrkvou, ale tento sa ujal okamžite a po včerajšej ochutnávke na tradičných trhoch v Starej tržnici vyhráva medzi ostatnými mrkvovými. Jednoduchou prípravou a ľahko dostupnými surovinami vytvoríte ľahký múčnik. Tento múčnik je bez lepku a bez laktózy a s minimálnym množstvom cukru. Je na vás či si upečiete rezy, alebo muffinky, hlavne ten recept urobte a prekvapte svojich blízkych.
Budete potrebovať na 12 muffiniek:
- 1 väčší zrelý banán
- kôru a šťavu z jedného citrónu
- 75 g trstinového cukru
- 2 veľké vajcia (alebo použite 12ks prepeličích aj máte alergiu alebo intoleranciu na slepačie vajíčka)
- 150 ml oleja
- 150 g pohánkovej múky
- 50 g mletým mandlí
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbony
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 250 g jemne strúhanej mrkvy
- štipka soli
Postup:
Rozmixujte banán, pridajte k nemu kôru a šťavu z citróna, cukor a vajcia. Ešte premixujte a primiešajte olej.
Vo veľkej miske zmiešajte múku, mleté mandle, sódu bikarbonu, prášok do pečiva, soľ. Pridajte tekutú zmes, premiešajte a na záver vmiešajte strúhanú mrkvu.
Pečte pri teplote 180°C cca 15 – 20 minút.
Vychutnajte si s dobrou kávičkou alebo čajom 🙂
0 komentárov k “Mrkvové muffinky – bez lepku a laktózy”Pridajte vlastný →