Jablkové plnené kolieska – bez lepku

Jablková sezóna je otvorená a tento recept poteší aj tých, ktorí zo zdravotných dôvodov musia vynechať v stravovaní lepok.
Bezlepkové koláče pečiem najčastejšie z jednodruhových bezlepkových múk, ale rada používam aj môj recept na bezlepkovú múčnu zmes .
Kolieska boli o upečení krásne chrumkavé a rovnako chutili aj na druhý deň. Jablková náplň je svieža, ale vyskúšajte aj iné kombinácie – jablká s orechmi, jablká s makom, slivkový lekvár.

Na náplň budete potrebovať:

  • 2 menšie jablká ( cca 250 g)
  • mletú škoricu
  • lyžičku kukuričného škrobu ( môže byť aj vanilkový pudingový prášok)
  • 2 pol. lyžice trstinového cukru
  • hrozienka resp. brusnice (ak ich obľubujete)

Postup:
Ošúpané jablko nakrájajte na malé kocky, vložte ich na panvicu, pridajte cukor, mletú škoricu  a hrozienka a nechajte zmes prehriať.
Lyžičku kukuričného škrobu pridajte k jablkovej zmesi, pár minút prevarte tak, aby jablká neboli rozvarené.
Zmes nechajte vychladiť.

Na cesto budete potrebovať:

  • 125 g bezlepkovej zmesi
  • 50 g masla
  • 50 g trstinového mletého cukru
  • štipku soli
  • 1 vajce + 1 vajce na potretie

Postup:
Do bezlepkovej zmesi pridajte cukor, soľ a cukor a so stuhnutým maslom spracujte „drobenku“. Ja to pripravujem v mixéri.
Do drobenky pridajte vajce, ktoré predtým vidličkou rozšľahajte a rýchlo spracujte hladké cesto.
Odložte ho zabalené do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Vychladené cesto rozvaľkajte na pomúčenej podložke (používam pohánkovú múku) na hrúbku 3 – 5 mm. Cesto môžete vyvaľkať aj medzi dvoma papiermi.
Z pripraveného cesta vykrajujte kolieska a polovicu z nich uložte na pečiaci papier na plechu.
Do stredu koliesok rozdeľte jablkovú náplň.
Druhú polovicu koliesok v strede 2 – 3 x nakrojte a položte ich na náplň.
Pomocou vidličky stlačte oba okraje spolu, aby náplň nevytiekla.
Povrch koliesok natrite rozšľahaným vajcom a posypte kryštálovým trstinovým cukrom.
Kolieska pečte pri teplote 180°C cca. 15 minút.

2 komentáre k “Jablkové plnené kolieska – bez lepkuPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.