Jablková sezóna je otvorená a tento recept poteší aj tých, ktorí zo zdravotných dôvodov musia vynechať v stravovaní lepok.
Bezlepkové koláče pečiem najčastejšie z jednodruhových bezlepkových múk, ale rada používam aj môj recept na bezlepkovú múčnu zmes .
Kolieska boli o upečení krásne chrumkavé a rovnako chutili aj na druhý deň. Jablková náplň je svieža, ale vyskúšajte aj iné kombinácie – jablká s orechmi, jablká s makom, slivkový lekvár.
Na náplň budete potrebovať:
- 2 menšie jablká ( cca 250 g)
- mletú škoricu
- lyžičku kukuričného škrobu ( môže byť aj vanilkový pudingový prášok)
- 2 pol. lyžice trstinového cukru
- hrozienka resp. brusnice (ak ich obľubujete)
Postup:
Ošúpané jablko nakrájajte na malé kocky, vložte ich na panvicu, pridajte cukor, mletú škoricu a hrozienka a nechajte zmes prehriať.
Lyžičku kukuričného škrobu pridajte k jablkovej zmesi, pár minút prevarte tak, aby jablká neboli rozvarené.
Zmes nechajte vychladiť.
Na cesto budete potrebovať:
- 125 g bezlepkovej zmesi
- 50 g masla
- 50 g trstinového mletého cukru
- štipku soli
- 1 vajce + 1 vajce na potretie
Postup:
Do bezlepkovej zmesi pridajte cukor, soľ a cukor a so stuhnutým maslom spracujte „drobenku“. Ja to pripravujem v mixéri.
Do drobenky pridajte vajce, ktoré predtým vidličkou rozšľahajte a rýchlo spracujte hladké cesto.
Odložte ho zabalené do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Vychladené cesto rozvaľkajte na pomúčenej podložke (používam pohánkovú múku) na hrúbku 3 – 5 mm. Cesto môžete vyvaľkať aj medzi dvoma papiermi.
Z pripraveného cesta vykrajujte kolieska a polovicu z nich uložte na pečiaci papier na plechu.
Do stredu koliesok rozdeľte jablkovú náplň.
Druhú polovicu koliesok v strede 2 – 3 x nakrojte a položte ich na náplň.
Pomocou vidličky stlačte oba okraje spolu, aby náplň nevytiekla.
Povrch koliesok natrite rozšľahaným vajcom a posypte kryštálovým trstinovým cukrom.
Kolieska pečte pri teplote 180°C cca. 15 minút.
Dobry den.
Je mozne miesto bezlepkovej zmesi pouzit hladku muku?
Dobrý deň, môžete piecť aj s hladkou múkou 🙂 J.