Ak častejšie pečiete ostávajú vám vaječné bielky. Majú všestranné využitie v kuchyni:
- môžete ich pridať do miešaných vajíčok, alebo omelety
- uvarené nakrájať a pridať do nátierok
- pridať ráno do varenej obilninovej kaše
- zapekať zeleninu
- pečená ryža so zeleninou
- zavariť do polievok
- napiecť sladké pusinky 🙂
- napiecť trvanlivé mandľové sucháriky
- môžete ich aj zamraziť
Hmotnosť jedného vaječného bielku je od 27 – 30 gramov. Pri uskladnení si poznačne koľko kusov ste si odložili, rovnako aj pri mrazení.
Po väčšom pečení vždy rada upečiem tento chlebík, recept mám z našej domácej písanky .
Budete potrebovať:
- 5 ks vaječných bielkov ( cca 150 g)
- 90 g mletého trstinového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 50 g hrubej špaldovej múky ( môže byť aj polohrubá )
- kôra z bio citróna
- 100 g roztopeného masla
- 1/2 čl prášku do pečiva
- sušené ovocie – 2 hrste – podľa chuti
- kúsky čokolády – môžete vynechať 🙂
Príprava:
Formu na srnčí chrbát vymastite maslom a vysypte hrubou múkou, alebo kokosom.
Maslo si rozpustite a nechajte ho vychladnúť.
Z vaječných bielkov šľahajte sneh, keď je hmota biela pridajte cukor a vyšľahajte do tuha.
Zmiešajte múku, prášok do pečiva a mleté orechy a postupne túto zmes varechou zapracujte do snehovej hmoty.
Keď máte zmes bez suchých miest vmiešajte roztopené maslo, pomaly ho zapracujte.
Na záver pridajte na drobno nakrájané sušené ovocie a kúsky čokolády.
Naplňte formu cestom a pečte pri 180°C asi 35 – 40 minút.
Upečený chlebík nechajte vo forme 10 minút oddýchnuť a potom ho preložte na mriežku.
0 komentárov k “Chlebík z bielkov s ovocím”Pridajte vlastný →