Inšpiráciou na tento chlebík v spolupráci s mojim blogom www.akosiuvaritzdravie.sk sme načerpali u Denise Renée, vynikajúcej food bloggerky.
Recept som mierne upravila na podmienky u nás a výsledok je skvelý chlebík, jemný, vláčny a zdravý. Recept je pomerne jednoduchý, aj keď jeho príprava a upečenie vyžadujú čas. Ako keď vytvárate niečo naozaj dobré, výnimočné. Ale výsledok stojí za to.
Čo budete potrebovať na cca. 700-800g bochník (20cm forma na srnčí chrbát)
- 200 g pšena (lúpané proso) – kúpite v zdravej výžive, ale už aj v mnohých potravinách alebo DM drogériách
- 100 g svetlej – bielej quinoi – ) – kúpite v zdravej výžive, ale už aj v mnohých potravinách alebo DM drogériách
- 2 polievkové lyžice šupiek zo psyllia – kúpite aj v lekárni
- 2 polievkové lyžice psyllia – semienok – ak ho nedostanete, bude postačovať aj ľanové semienko
- 250 ml vody
- 3 polievkové lyžice kokosového tuku (alebo akéhokoľvek oleja bez príchute)
- 1 čajová lyžička medu (alebo javorového sirupu)
- pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny (alebo natronu)
- 1 čajová lyžička morskej soli
- chlebové korenie, prípadne zmes korenia podľa chuti – rasca, anýz a pod.
- 1 polievková lyžica jablkového octu (alebo biele balsamico)
- 100 ml vody
- tekvicové jadierka alebo slnečnicové na posyp chlebíka
Postup:
- Pšeno a quinou namočte do studenej vody min. na 8 hodín (môžete nechať cez noc). Pred prípravou sceďte, prepláchnite a nechajte odkvapkať na site.
- Šupky a semienka zo psyllia namočte do 250 ml studenej vody a nechajte 10 minút napučať. Natrite formu na chlieb (cca 20 cm) trochou kokosového tuku (alebo olejom) a vysteľte ju papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 160 °C (bez ventilátora)
- Do namočeného psyllia pridajte ostatné suroviny, premiešajte a vlejte zmes k pšenu a quinoi. Ponorným výkonným mixérom rozmixujte (ak nemáte foodprocesor). Vznikne vám vláčne cesto, nevadí ak pár zrniek ostane vcelku. Ak by bolo vaše cesto príliš tuhé pridajte trochu vody.
- Takto pripravené cesto vložte do formy a môžete ho povrchu posypať slnečnicou, alebo tekvicovými semienkami a dajte do vyhriatej rúry. Pečte 45 minút. Po tomto čase narežte stred chlebíka pozdĺžne asi do 1 cm hĺbky ostrým nožom, vložte formu späť do rúry a pečte ďalších 45 minút.
- Upečený chlebík vyberte aj s papierom a nechajte ho úplne vychladnúť mimo formy, v ktorej ste ho piekli aby nezvlhol. Je dôležité, aby bol pred krájaním chlebík úplne vychladený.
Dobrú chuť 🙂 chlebík vydrží v chlade do 7 dní. Prípadne si ho po porciách môžete zamraziť a spotrebovať do 1 mesiaca. A ak si ho neviete pripraviť sami, ale radi by ste ho vyskúšali, tak potom si ho môžete u mňa objednať. Napíšte mi mail na jarmila@matosova.sk, prípadne ma kontaktujte cez moju facebook stránky a chat správu: https://www.facebook.com/jarkapecie
ahoj jarka koľko stojí tento chlebík a kde by som si ho vyzdvihla keby som si ho objednala? a ešte jedna o
tázka čo je to quina?ďakujem za odpoveď jana
Ahoj Janka, chlebík sa dá objednať a potom vyzdvihnúť v sobotu v Starej tržnici od 10,00 do 15,00 hodiny a cena je 6€, hmotnosť je 650-700g/ks.
Na objednávku v týždni sa vieme tiež dohodnúť, tam by bol odber na Košickej v čase podľa dohody. Quinoa je pseudoobilnina, neobsahuje žiaden lepok,
má vysoké výživové hodnoty a je ľahko stráviteľná. Pekný večer želám Jarka 🙂