V obchode už dlhú dobu nekupujem pečivo, chlieb a ani sladké pečivo. Pred rokmi som sa skamarátila s kváskom, najskôr som mala dlho ražný kvások, neskôr som začala piecť s tuhým pšeničným kváskom ( Lievito madre), to mi
otvorilo možnosť piecť aj jemné sladké pečivo – vianočky, briošky, makovky, bábovky, mufiny…
Niektorí moji milí zákazníci potrebovali bezlepkové kvalitné pečivo tak som sa naučila piecť s ryžovým kváskom a jednodruhovými múkami.
Prednedávnom som sa zoznámila so slaným droždím (slánek) a tento spôsob pečenia som si veľmi obľúbila. Veľa receptov s ním nájdete na stránke www.vune-chleba.cz.
Recept na toto pečivo je zo stránky www.pekarnomanie.cz a je to vlastne rovnaký recept ako recept na briošku, len v ňom sú pridané koreniny a viac cukru.
V recepte je použité malé množstvo droždia a tým, že dlho kvasí v chlade je veľmi dobre stráviteľné.
Výhodou cesta je, že po zamiesení ostane v chladničke a piecť môžete podľa potreby a máte vždy čerstvé pečivo. Veď vyskúšajte.
Budete potrebovať:
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 250 g polohrubej múky
- 10 g cukru
- 150 g bieleho jogurtu
- 60 g oleja ( repkový resp. slnečnicový)
- 8-10 g droždia
- 150 g mlieka
- 4 g soli
Postup:
Vo vlažnom mlieku s cukrom rozpustite droždie.
Do misy robota odvážte olej, jogurt, pridajte mlieko s droždím, múku a soľ a vypracujte nelepivé cesto.
Preložte ho do väčšej misy , dobre uzatvorte a vložte do chladničky. Cesto tam nakysne a môžete ho nechať v chlade 5-7 dní.
Po vybratí z chladničky nechajte cesto 30 minút na linke, potom ho rozdeľte na kúsky (robila som 60 g kúsky) a tie už podľa zvyklostí vytvarujte a uložte na plech.
Plech vložte do igelitu a nechajte hodinu nakysnúť.
Rúru nahrejte na 190°C, pripravené pečivo postriekajte vodou a pečte 15 – 20 minút.
Pečivo nechajte na mriežke vychladnúť.
Vychladnuté pečivo môžete zamraziť, nestratí na kvalite.
0 komentárov k “Pečivo z jogurtového cesta”Pridajte vlastný →