Sú príležitosti keď potrebujeme niečo slané, len tak na zahryznutie. Výber takýchto chuťoviek je síce v obchodoch veľmi široký, ale keď si prečítame zloženie krekrov, tyčiniek, slaných orieškov a ich napodobenín, tak ich radšej necháme v regáloch obchodu.
Priveľké množstvo rôznych umelých príchutí, margarínu, palmového tuku, veľa soli nie je práve to najlepšie pre našu tráviacu sústavu.
Potrebovala som nejakú „slanosť“ a talianske grissini mi vždy chutili. Takže po kombináciách receptov je tu jeden veľmi jednoduchý a s rýchlou prípravou.
Za 30 minút máte pohostenie na stole 🙂
Budete potrebovať:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 100 g masla
- 150 g bieleho jogurtu 3,5%
- čajovú lyžičku soli
- sušené bylinky (rozmarín, oregano resp. provensálske bylinky)
- vajce na potretie (nemusí byť)
Postup:
Do múky zamiešajte soľ a bylinky a pridajte maslo. Vytvorte „mrveničku“. Potom pridajte jogurt a spracujte cesto.
Zo začiatku je lepivé, ale buďte trpezlivý a po chvíli vznikne tuhšie cesto, ktoré nechajte chvíľu oddýchnuť.
Rúru rozohrejte na 180°C.
Z cesta vyvaľkajte plát na pomúčenej podložke o hrúbke 0,5 cm. Nakrájajte 0,5 cm pásiky, ktoré trochu sformujte (pretočte) do tvaru tyčinky a preložte na plech, ktorý ste pokryli papierom na pečenie.
Dĺžku tyčiniek si zvoľte podľa potreby.
Ak chcete hrubšie tyčinky, vytvorte z cesta valček, nakrájajte ho na kúsky a tieto rukami formujte do tvaru tyčinky.
Ja som ich nepotierala vajíčkom a ani neposýpala.
Pridala som to cesta lyžičku sušeného rozmarínu.
Tyčinky sú krásne chrumkavé a za 20 minút upečené.
Výborné!
Rýchlo hotové, iné už neskúšam.
Teším sa 🙂