Pred každými Vianocami si vyhľadám veľa receptov na medovníčky, ktoré sú hneď mäkké a najlepšie a keďže som nerozhodná vždy pečiem podľa môjho starého receptu. Mám tak istotu, že budú mäkké, chutné a hlavne podržia svoj tvar pri pečení.
Budete potrebovať:
- 2 dl kvalitného medu
- 3 PL mlieka
- 150 g trstinového cukru
- 700 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 4 vajcia
- 1-2 lyžice kakaa / môžete vynechať, ak chcete pekné bledé medovníčky
- 2 čl mletej škorice
- 1/2 čl mletých klinčekov
- 1 1/2 čl sódy bicarbony
Príprava:
Med, mlieko, cukor a maslo rozpustite v mise nad parou do hladkej hmoty. Zmes nemusíte variť. Do vlažnej zmesi pridajte polovicu z múky, škoricu a klinčeky. Dobre spolu premiešajte. Pridajte druhú polovicu múky zmiešanú so sódou bicarbonou, kakaom a ešte pridajte 4 rozšľahané vajcia. Vypracujte hladké cesto.
Cesto bude redšie, nechajte ho v mise, zakryte a odložte na chladnejšie miesto do druhého dňa. Výhodou cesta je, že ho môžete pripraviť aj 3-4 dni pred pečením.
Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na 3 mm a vykrajujte rôzne tvary.
Vykrojené tvary môžete rôzne zdobiť:
- ak chcete zdobiť medovníčky bielou polevou nenatierajte ich pred pečením. Stačí keď ich hneď po upečení potriete rozšľahaným vajíčkom.
- medovníčky môžete potrieť vajíčkom a ozdobiť orieškom – pred pečením.
- do stredu vykrojeného medovníčka urobte priehlbinku, naplňte hustým slivkovým lekvárom a pridajte vlašský orech.
Medovníčky pečte pri 170°C 10-12 minút, mali by ostať bledšie, preto si kontrolujte rúru. Upečené, vychladnuté medovníčky skladujte v uztvárateľnej krabici.
0 komentárov k “Medovníčky”Pridajte vlastný →