Briošky s čokoládou

Ďalší vydarený kúsok sladkého kysnutého pečiva. Do základného cesta som po vykysnutí vmiesila čokoládové dropsy ( ak nemáte, môžete pridať kvalitnú nasekanú čokoládu). Z nižšie popísanej dávky cesta som pripravila
9 osích hniezd s jahodami a zo zvyšku som vytvarovala 7 malých briošiek.
Cesto na briošky som si vážia cca po 60g.

Sladké kysnuté cesto:

  • 450g hladkej múky OO ( alebo špaldová hladká)
  • 20g čerstvého droždia ( alebo 7g sušeného)
  • 100g trstinového cukru
  • 5g soli
  • kôra z jedného citrónu
  • 1čl vanilkového extraktu
  • 1/2č strúhaného muškátového oriešku ( môžete vynechať)
  • 1 celé vajce + 1 vaječný žĺtok
  • 200ml vlažného mlieka ( alebo rastlinnej náhrady)
  • 85g masla


Príprava:
Droždie a jednu polievkovú lyžicu cukru rozmiešajte vo vlažnom mlieku a nechajte aspoň 15 minút nakysnúť. Do misy robota pridajte múku, soľ, cukor. Do pripraveného kvásku pridajte vajce a žĺtky, vanilkový extrakt a muškátový oriešok, premiešajte a pridajte k suchej zmesi. Na nízkej rýchlosti nechajte vypracovať cesto asi 10-15 minút.
Potom pridajte po kúskoch zmäknuté ( nie roztopené maslo a nechajte ho dobre zapracovať.
Pokračujte v hnetení, kým sa cesto neodliepa od misy robota. Môže to trvať
15-20 minút. Nepridávajte tekutinu ani múku. Vpracované cesto zakryte fóliou a nechajte ho nakysnúť do dvojnásobku. Čas záleží od teploty v miestnosti a aj ročného obdobia. Preto je lepšie orientovať sa znásobením objemu cesta. Z tejto dávky máte cca 950g cesta.
Z vykysnutého cesta si odvážte kúsky o hmotnosti cca 60g vytvarujte guľôčky a nechajte ich 10 minút prikryté oddýchnuť. Potom ich rukou jemne roztlačte a pridajte čokoládu, uzatvorte ako buchtičku a vytvarujte na pracovnej doske jemným krúžením guľôčku.
Pripravené briošky nechajte zakryté na plechu dobre podkysnúť, potrite ich rozšľahaným vajíčkom a pečte pri 180°C asi 30-25 minút.

0 komentárov k “Briošky s čokoládouPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.