Ďalší vydarený kúsok sladkého kysnutého pečiva. Do základného cesta som po vykysnutí vmiesila čokoládové dropsy ( ak nemáte, môžete pridať kvalitnú nasekanú čokoládu). Z nižšie popísanej dávky cesta som pripravila
9 osích hniezd s jahodami a zo zvyšku som vytvarovala 7 malých briošiek.
Cesto na briošky som si vážia cca po 60g.
Sladké kysnuté cesto:
- 450g hladkej múky OO ( alebo špaldová hladká)
- 20g čerstvého droždia ( alebo 7g sušeného)
- 100g trstinového cukru
- 5g soli
- kôra z jedného citrónu
- 1čl vanilkového extraktu
- 1/2č strúhaného muškátového oriešku ( môžete vynechať)
- 1 celé vajce + 1 vaječný žĺtok
- 200ml vlažného mlieka ( alebo rastlinnej náhrady)
- 85g masla
Príprava:
Droždie a jednu polievkovú lyžicu cukru rozmiešajte vo vlažnom mlieku a nechajte aspoň 15 minút nakysnúť. Do misy robota pridajte múku, soľ, cukor. Do pripraveného kvásku pridajte vajce a žĺtky, vanilkový extrakt a muškátový oriešok, premiešajte a pridajte k suchej zmesi. Na nízkej rýchlosti nechajte vypracovať cesto asi 10-15 minút.
Potom pridajte po kúskoch zmäknuté ( nie roztopené maslo a nechajte ho dobre zapracovať.
Pokračujte v hnetení, kým sa cesto neodliepa od misy robota. Môže to trvať
15-20 minút. Nepridávajte tekutinu ani múku. Vpracované cesto zakryte fóliou a nechajte ho nakysnúť do dvojnásobku. Čas záleží od teploty v miestnosti a aj ročného obdobia. Preto je lepšie orientovať sa znásobením objemu cesta. Z tejto dávky máte cca 950g cesta.
Z vykysnutého cesta si odvážte kúsky o hmotnosti cca 60g vytvarujte guľôčky a nechajte ich 10 minút prikryté oddýchnuť. Potom ich rukou jemne roztlačte a pridajte čokoládu, uzatvorte ako buchtičku a vytvarujte na pracovnej doske jemným krúžením guľôčku.
Pripravené briošky nechajte zakryté na plechu dobre podkysnúť, potrite ich rozšľahaným vajíčkom a pečte pri 180°C asi 30-25 minút.
0 komentárov k “Briošky s čokoládou”Pridajte vlastný →