Pečieme ich najčastejšie na sviatky, ale vhodné sú aj počas roka.
Dobré domáce keksíky nahradia sladkosť ku káve, alebo čajíku.
Sú vhodné do školy, do práce, pri cestovaní, na dovolenku a aj keď treba na rýchlo pohostiť a nemáte doma žiadny koláčik.
V letnom období ich nemusíte zdobiť čokoládou, nie je to praktické, ale na sviatky si ich namáčajte do polevy z dobrej čokolády a ozdobte.
Na cesto budete potrebovať:
- 20 g strúhaného kokosu
- 250g masla
- 250g polohrubej múky
- 80g mletého trstinového cukru
- 30g kakaa
- 1 ks vajce
- 1/4 čl soli
Postup:
Všetky suroviny spracujte na kompaktné cesto, vytvorte do hrubšej placky, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočinúť v chlade.
V čase sviatkov, keď pečiem veľa druhov, si tieto cestá na keksíky pripravujem vopred a čakajú v chlade na spracovanie aj 3-5 dní.
Cesto v tejto forme môžete aj zamraziť.
Pripravené cesto vyvaľkajte medzi dvoma papiermi (fóliami) na hrúbku
3 mm, vykrajujte tvary a tieto ukladajte na plech s fóliou.
Pečte pri 170°C asi 12-15 minút -čas pečenia závisí od vašej rúry.
Keksy spájajte čokoládovou náplňou, nutelou, alebo kyselkavým džemom.
Povrch ozdobte čokoládou a posypte kokosom.
Skúsim