Jednoduché – chutné – obľúbené – tak sa dajú grilážky definovať. Receptov
sa dá nájsť veľké množstvo a takmer každý má svoj recept v babkinom
receptovom zošite. Pri príprave je dôležité nespáliť karamel, aby náplň
nebola horká.
Na prípravu budete potrebovať:
- tortové oplátky
Na náplň:
- 250 g kryštálového cukru
- 50 cl vody
- 250 g masla
- 1 plech. Salko
- 20O g mletých orechov
- štipku soli
Príprava:
Do hrnca s hrubým dnom nalejte vodu a pridajte cukor a soľ. Na miernom ohni bez miešania pripravte karamel. Chvíľu to trvá, s hrncom môžete trochu krúživým pohybom pohýbať ak sa vám zdá, že sa na niektorom mieste skôr tvorí karamel. Karamel by mal mať stredne hnedú farbu. Hrniec odložte z ohňa a pridajte po častiach zmäknuté maslo.
Buďte opatrní, hmota je veľmi horúca a prská. Po zamiešaní celého masla pridajte Salko, ktoré by malo mať izbovú teplotu. Hrniec vráťte na plameň
a pri miernej teplote za stáleho miešania rozvarte všetko na kompaktnú hmotu. Trvá to pár minút, tak buďte trpezlivý. Takto prevarenú hmotu odložte a vsypte do nej orechy.
Ja dávam mleté orechy, ale môžete s urobiť zmes mletých a sekaných orechov. Pripravenú náplň nechajte 30 až 60 minút vychladnúť
v miestnosti, lepšie sa bude rozotierať. Nedávajte ju do chladničky, zle by sa vám s ňou pracovalo.
Pripravte si oplátky. Ja túto dávku roztieram na 2 x 3 oplátky. Ak chcete grilážky vyššie rozdeľte si náplň na iný počet oplátok.
Po naplnení nechajte oplátky zatuhnúť, môžete ich zaťažiť.
Nakrájajte ľubovoľné tvary, pekný efekt dosiahnete aj namočením časti kúskov do čokolády.
0 komentárov k “Grilážky”Pridajte vlastný →