Toto jemné linecké pečivo sa tiež nazýva viedenské linecké a je celoročne obľúbené. Čas od času neodolám a kúpim si ho v pekárni, ale priznám sa
že domáce z čerstvého masla má neporovnateľnú chuť. Takže si aspoň na Vianoce pečiem sama a vychutnám si ho.
Príprava nie je zložitá, nepotrebujete cesto chladiť, treba len dodržať postup
a výsledkom bude krehké jemné pečivo.
Budete potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 250 g masla
- 80 g mletého trstinového cukru
- štipka soli
- 1 celé vajce
- kôra z jedného citróna
- 1-2 PL citrónovej šťavy
Postup:
V mise vyšľahajte zmäknuté ( nie roztopené) maslo spolu s cukrom a soľou
do jemnej bledej peny. Trvá to dlhšie a dôkladné vyšľahanie tejto hmoty ovplyvňuje krehkosť pečiva. Do vyšľahanej hmoty pridajte vajíčko
a strúhanú citrónovú kôru a znovu šľahajte. Múku preosejte a vmiešajte ju varechou do hmoty, tak ba neostali stopy múky. Pridajte citrónovú šťavu.
Pripravené cesto preložte do cukrárskeho sáčiku a tvarujte na plech
s podložkou, alebo pečiacim papierom. Jednotlivé kúsky môžete ukladať pri sebe bez veľkých odstupov, cesto nezmení pečením objem.
Pečte pri 190°C asi 10 minút.
Kontrolujte pečivo, keď začnú okraje hnednúť je upečené. Pečivo nechajte pár minút na plechu, je veľmi krehké a potom ho preložte na mriežku. Jednotlivé kúsky môžete namáčať v čokoláde, poprípade ich zliepať džemom a potom konce namočiť.
Skladujte v uzatvorenej krabici.
0 komentárov k “Striekané linecké pečivo”Pridajte vlastný →