Osobne rada pečiem tradičné koláče a zákusky s múkou, ale vyhoviem aj tým, ktorí sa potrebujú múke, resp. lepku dočasne (ale aj na vždy) vyhnúť.
Mak môžem jesť v akejkoľvek forme a teším sa, že je opäť vyhľadávanou surovinou a dosť často sa objavuje v našich jedálničkoch. Samozrejme treba rátať okrem skvelých výživových hodnôt a vysokého obsahu vápnika aj s prísunom riadnej energie. Mak je „tučný“, aj keď tento tuk je v rozumnej miere zdraviu veľmi prospešný.
Jednoduchý makový koláčik s ovocím je skvelý tip na desiatu, energetické makovo – orechové guľôčky pre doplnenie energie počas dňa v škole či na cestách. Kváskové špaldové buchty plnené makom si môžeme dopriať a sú určite lepšou alternatívou kupovaného sladkého pečiva 🙂
Táto makovo – maková torta je určená na slávnostné chvíle, keď chcete prekvapiť a pohostiť svojich blízkych, priateľov, alebo kolegov. Je vhodná na oslavy, kde sa vždy nájde niekto v požiadavkou na „bezlepkové“…. tak nech sa páči recept 🙂
Budete potrebovať (tortová forma 20cm)
- 175ml mlieka polotučného
- 7 vajec
- 100g masla
- 100g džemu
- 220g cukru
- 290g mletého maku
- 50ml dobrého rumu
Čas na prípravu: 40 minút
Postup:
Cesto: 6 žĺtkov vymiešame so 120g cukru do peny pridáme 140g mletého maku a pomaly primiešavame tuhý sneh zo 7 bielkov. Tortovú formu (21cm) vyložte na dne papierom na pečenie a dajte do nej cesto. Pečte pri 165°C cca 40 minút.
Plnka: 150g mletého maku a 175ml mlieka a 100g cukru uvarte na kašu a nechajte vychladiť. Jeden žĺtok vymiešajte s maslom do peny, pridajte makovo-cukrovú zmes a 2 polievkové lyžice rumu. Dobre premiešajte a dajte vychladiť.
Tortu prerežte na tri časti, pláty natrite džemom a plnkou. Spojte a zvyšnou plnkou natrite celú tortu. Dajte do chladu. Tortu môžete ozdobiť čerstvým ovocím .
0 komentárov k “Makovo–maková … bez múky”Pridajte vlastný →