Tento koláč sa pečie v mnohých domácnostiach nielen na sviatky, hlavne na väčšie oslavy, svadby , hody a to preto, že je možné ho upiecť v predstihu a keď pár dní počká je ešte chutnejší ako úplne čerstvý.
Pri hľadaní receptov v maminej písanke som recept našla, ale nepamätám si kedy sme ho piekli, tok bol pre mňa znovu nový. Oplatilo sa ho upiecť, odteraz bude zaradzovaný častejšie do sortimentu.
Budete potrebovať:
- 200g hladkej múky
- 200g polohrubej múky
- 250g masla
- 1 vajce celé
- 1 vaječný žĺtok
- 1 PL kryštálového cukru
- 4 PL mlieka
- 20g čerstvého droždia
- 1 čl sódy bic.
- 1/4 čl soli
Náplň:
- Ríbezľový ( marhuľový) džem
- Mleté orechy
- Kryštálový cukor
- Poleva z čokolády
Príprava:
Do vlažného mlieka rozdrobte droždia a pridajte 1čl cukru. Nechajte 10 minút nakvasiť.
Múku preosejte do misy, pridajte soľ, cukor a na kocky nakrájané maslo. Spracujte z toho drobenku, pridajte rozšľahané vajce a žĺtok a kvások.
Vypracujte nelepivé cesto.
Orechy môžete opražiť na panvici ( zvýrazníte ich chuť) a vychladené zmiešajte s kryštálovým cukrom, podľa chuti.
Cesto rozdeľte na 3 diely. Rozvaľkajte ho na tenko ( plech 35 x 40 cm), prvý plát položte na pečiaci papier. Potrite ho riadnou vrstvou džemu, posypte pripravenými orechami s cukrom. Na orechovú zmes položte ďalší rozvaľkaný plát cesta a opakujte postup s džemom a orechami. Tretí plát už natierajte, len ho na pár miestach popichajte vidličkou. Takto pripravené cesto prikryte utierkou a nechajte hodinu podkysnúť. Pečte pri 190°C cca 35 minút.
Upečený vychladnutý koláč potrite čokoládovou polevou.
0 komentárov k “Žerbó rezy”Pridajte vlastný →