Žerbó rezy

Tento koláč sa pečie v mnohých domácnostiach nielen na sviatky, hlavne na väčšie oslavy, svadby , hody a to preto, že je možné ho upiecť v predstihu a keď pár dní počká je ešte chutnejší ako úplne čerstvý.
Pri hľadaní receptov v maminej písanke som recept našla, ale nepamätám si kedy sme ho piekli, tok bol pre mňa znovu nový. Oplatilo sa ho upiecť, odteraz bude zaradzovaný častejšie do sortimentu.

Budete potrebovať:

  • 200g hladkej múky
  • 200g polohrubej múky
  • 250g masla
  • 1 vajce celé
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 4 PL mlieka
  • 20g čerstvého droždia
  • 1 čl sódy bic.
  • 1/4 čl soli

Náplň:

  • Ríbezľový ( marhuľový) džem
  • Mleté orechy
  • Kryštálový cukor
  • Poleva z čokolády

Príprava:
Do vlažného mlieka rozdrobte droždia a pridajte 1čl cukru. Nechajte 10 minút nakvasiť.
Múku preosejte do misy, pridajte soľ, cukor a na kocky nakrájané maslo. Spracujte z toho drobenku, pridajte rozšľahané vajce a žĺtok a kvások.
Vypracujte nelepivé cesto.
Orechy môžete opražiť na panvici ( zvýrazníte ich chuť) a vychladené zmiešajte s kryštálovým cukrom, podľa chuti.
Cesto rozdeľte na 3 diely. Rozvaľkajte ho na tenko ( plech 35 x 40 cm), prvý plát položte na pečiaci papier. Potrite ho riadnou vrstvou džemu, posypte pripravenými orechami s cukrom. Na orechovú zmes položte ďalší rozvaľkaný plát cesta a opakujte postup s džemom a orechami. Tretí plát už natierajte, len ho na pár miestach popichajte vidličkou. Takto pripravené cesto prikryte utierkou a nechajte hodinu podkysnúť. Pečte pri 190°C cca 35 minút.
Upečený vychladnutý koláč potrite čokoládovou polevou.




0 komentárov k “Žerbó rezyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.