Pralinky

Avodádovo- limetkové pralinky.

  • 125g čokolády so 70% obsahom kakaa
  • ½ zrelého väčšieho avokáda
  • limetka
  • 1 PL med
  • štipka soli
  • kakao na obalenie

Postup:
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Ten si pripravíme tak, že do hrnca dáme na spodok vodu a na vrch misku, najlepšie sklenenú, alebo takú čo znesie teplo, do ktorej nalámeme čokoládu a necháme roztopiť.  Voda sa nemá variť a nesmie sa dotýkať misky s čokoládou. Občas premiešame a keď je čokoláda skoro celá roztopená môžeme hrniec odstaviť bokom a nechať zvyšok čokolády roztopiť samovoľne. Necháme ju trošku schladiť, aby nebola príliš horúca. Medzitým si pripravíme avokádovú zmes.
Avokádo rozpolíme pozdĺžne a lyžicou vyberieme dužinu z jednej polovice. Na tanieri roztlačíme vidličkou do hladka a pridáme na jemno nastrúhanú kôru z limetky a šťavu z polovice limetky, štipku soli a  vymiešame do hladka.
Do vychladenej čokolády postupne vmiešame avokádovú zmes a nakoniec primiešame lyžicu medu. Hotovú pralinkovú zmes dáme stuhnúť do chladničky na cca 1 hod, keď treba aj dlhšie.
Po stuhnutí malou lyžičkou naberáme a v dlaniach tvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v kakau.

Pomarančovo – sezamové pralinky (s tahini pastou)

  • 125g čokolády so 70% obsahom kakaa
  • 1 PL tahini sezamovej pasty
  • 1 pomaranč
  • 1 PL med
  • štipka soli
  • sezamové semiačka na obalenie

Postup:
Do misky si nalámeme čokoládu. V hrnci dáme variť šťavu a kôru z polovice pomaranča spolu s medom alebo agáve sirupom. Keď to vrie  pridáme lyžicu tahini sezamovej pasty. Zmes bude vyzerať zrazene, ale nemusíte sa ľakať, lebo sa pridaním do čokolády napraví.

Túto horúcu tahini zmes vylejeme na čokoládu a misku prikryjeme tanierom na cca 5 min. Potom zmes premiešavame metličkou až kým sa všetka čokoláda rozpustí. Pralinkovú zmes dáme vychladiť do chladničky na cca 1 hod, ak je stále málo stuhnutá treba aj dlhšie. Po stuhnutí lyžičkou naberáme čokoládu a tvarujeme v dlaniach guľôčky, alebo môžeme použiť dve lyžice a vytvarovať valčeky.
Tie obalíme v sezamových semiačkach, ktoré sme si nasypali do hlbšej misky.

Kokosovo – kardamonové pralinky

  • 125g čokolády so 70% obsahom kakaa
  • 1 dl kokosovej smotany alebo mlieka
  • kardamón (celý, alebo mletý)
  • štipka soli
  • 50g čokolády na poliatie

Do misky si nalámeme čokoládu. V menšom hrnci si dáme variť kokosové mlieko alebo smotanu. Semienka kardamonu rozdrvte v mažiariku a pridajte ho do kokosového mlieka. Necháme spolu zovrieť a odležať cca 1 hodinu, aby sa chuť kardamonu rozvinula. Potom zmes  znova necháme zovrieť a zalejeme ňou nalámanú čokoládu, misku prikryjeme tanierom na cca 5 min.

Potom dobre  premiešame metličkou kým sa  čokoláda rozpustí. Pralinkovú zmes dáme vychladiť do chladničky na cca 1 hod, ak je stále málo stuhnutá treba aj dlhšie. Po stuhnutí lyžičkou naberáme čokoládu a tvarujeme v dlaniach guľôčky. Treba to robiť rýchlo, lebo táto zmes sa rýchlejšie topí v dlaniach ako ostatné. Guľôčky dáme znova schladiť do chladničky a medzitým si pripravíme čokoládu na poliatie.

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Vyberieme vychladené guľôčky a pomocou dvoch lyžíc guľôčku obalíme v čokoláde. Môžeme ju položiť na mriežku alebo na rovnú podložku pokrytú potravinárskou fóliou. Po obalení všetkých guličiek ich dáme do chladničky stuhnúť.

0 komentárov k “PralinkyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.