Tradične doma pečieme na záver fašiangových dní voňavé chrumkavé šišky so slivkovým lekvárom.
Keď som videla recept na tieto krásne šišky od pani Lenky z www.kolacebezprace.sk spomenula som si na vás všetkých,
ktorí musíte vylúčiť lepok a dali by ste si takúto pochúťku aspoň na záver fašiangov.
Mám už nejaké skúsenosti s bezlepkovými múkami, mám odskúšaných zopár receptov.
Niektoré s riadnym úspechom a boli aj také, ktoré mali len premiéru a viackrát som ich nerobila 🙂
Mnohí poznáte moje rustikálne bagetky, alebo obľúbený bezlepkový chlebík z quinoi a pšena.
Recept pani Lenky je s kváskom, ja momentálne žiaden doma nemám a tak som použila čerstvé droždie.
Je na vás ako sa rozhodnete a čo vám je výhodnejšie.
Budete potrebovať:
- 20 g droždia
- 50 g pohánkovej múky
- 50 g ryžovej múky
- 100 g tapiokovej múky (škrobu)
- 1,5 PL psyllia (šupiek)
- 2 PL rumu
- 100 ml mlieka
- 50 g masla
- 4 PL trstinového cukru
- 1 vajíčko
- štipku soli
- olej na vyprážanie
Postup:
Vo vlažnom mlieku si rozpustite trstinový cukor a droždie, nechajte pár minút kysnúť.
V miske zmiešajte všetky suché suroviny , pridajte rozšľahané vajce, rum a roztopené maslo (nie horúce).
Ak chcete šišky bez laktózy použite olej, alebo kokosový tuk. Na záver pridajte zmes mlieka, cukru a droždia a
vymiešajte cesto. Bude riedke a treba ho miešať aspoň 5-7 minút. Vymiešané cesto nechajte kysnúť.
Doba kysnutia sa veľmi líši od klasického lepkového cesta a tak mu nechajte čas minimálne 4 hodiny.
Za tú dobu cesto krásne nakyslo, „zhustlo“.
Na pracovnú plochu si dajte pohánkovú múku a spracujte cesto.
S cestom sa dobre pracuje.
Vyvaľkajte si cesto na potrebnú hrúbku, záleží či budete šišky plniť, alebo
dáte lekvár po vyprážaní. Z uvedenej dávky urobíte cca 20 – 25 kusov, podľa veľkosti vykrajovátka.
Vyprážajte v oleji, ale môžete aj piecť v rúre … v pôvodnom recepte je to odporúčané.
Chuť týchto šišiek je výborná, ja som ich robila trochu tenšie, ale robte ich podľa svojich tradícií.
1 komentár k “Fašiangové šišky – dnes bezlepkové”Pridajte vlastný →