Jemná voňavá brioška obohatí váš výber pečiva na raňajky, ale bude vám chutiť aj ku kávičke, je fakt luxusná.
Budete potrebovať:
- 250 ml vlažného mlieka
- 10 g sušeného droždia
- 500 g hladkej múky
- 60 g trstinového cukru
- 1 ks vajce
- 8 g soli
- 70 g masla (zmäknuté )
- strúhaná citrónová kôra ( môžete vynechať)
- 1/4 čl mletého muškátového orieška ( môžete vynechať)
- 1 žĺtok na potretie
Príprava:
Do vlažného mlieka pridajte droždie. V mise zmiešajte múku, cukor, soľ,
citrónovú kôru a muškátový oriešok.
Vajce rozšľahajte v mlieku s droždím a pridajte do suchej zmesi. Spracujte cesto a pridajte zmäknuté maslo. Vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré sa
nelepí na misu. Cesto prikryte a nechajte dobre nakysnúť, má zdvojnásobiť
svoj objem.
Nakysnuté cesto vyberte na pracovnú plochu, rozdeľte na 3 časti a z každej
vytvorte valček v dĺžke formy (cca 27 cm). Všetky tri zapleťte do copu a vložte ho do vymazanej formy. Ja dávam na dno aj pruh papiera na pečenie.
Formu prikryte a nechajte znovu nakysnúť, keď je forma plná povrch potrite rozšľahaným žĺtkom , môžete posypať mandľami. v Pripravenú briošku vložte do vyhriatej rúry.
Pečte 15 minút na 190°C a ďalších 20 minút pri 180°C.
Po upečení nechajte briošku pár minút vo forme a potom ju nechajte vychladiť na mriežke.
Recept inšpirovaný Mirkou van Gils 🙂
0 komentárov k “Brioška”Pridajte vlastný →