Špenátová roláda – bez lepku

Príchod jari začína tohto roku Veľkou nocou 🙂
Po 40 – tich pôstnych dňoch sa pripravujeme na veľkonočné hodovanie  a to je tradične spojené so zelenou, bielou a žltou farbou.
Takmer v každej oblasti sa pripravujú tradičné jedlá a tak nikoho neprekvapí špenát na zelený štvrtok, v piatok prísny pôst,  biela polievka
so stratenými vajcami na bielu sobotu. V nedeľu a hlavne na veľkonočný pondelok sa naše stoly budú prehýbaťpod rôznymi “ dobrotami“ .
Už tradične sa pečú veľkonočné “ mazance“, baránkovia z kysnutého  cesta,  množstvo rôznych zákuskov a koláčov, rozvoniava údené mäso,
jahňacie mäso,  klobáska, niekde aj huspenina, varené vajíčka, pečená mäsová plnka, syrové rolády,…….  Pri pohľade na preplnené nákupné vozíky
v supermarkete som mala dojem, že tieto sviatky trvajú aspoň desať dní ….. vždy ma ten pohľad šokuje a často aj rozosmutní … obrovské plytvanie
potravinami …ale to je na inú tému 🙁
Jeden recept na zelený štvrtok a možno aj na pohostenie šibačov v pondelok.
Špenát mám rada na všetky spôsoby a keď poviem, že ho jem takmer každý deň, hovorím pravdu. Je neoddeliteľnou súčasťou
môjho smoothie okrem zeleného stopkového zeleru a čerstvej uhorky, ale aj ako zeleninovú prílohu ho mám rada. Kupujem si čerstvý špenát
a mrazený listový používam len v niektorých receptoch. A tak to mu bolo aj pri príprave tejto rolády, ktorú nerobím len na jarné sviatky a je na nej
dobré, že plnku si môžete urobiť podľa chute a možností.
Najčastejšie náplne tejto rolády:
– tvarohová náplň s paprikou a bylinkami
– omeleta so šunkou
– údený losos a čerstvý syr
– bryndza s medvedím cesnakom
čerstvý syr s varenými vajcami a
Táto roláda je len z vajec a špenátu, takže je bez lepku a laktózy, do náplne som použila tvaroh bez laktózy a aj čerstvý syr bez laktózy.
Takýto  variant je praktický a pohostíte aj návštevu, ktorá má intoleranciu resp. alergiu na tieto zložky potravín 🙂
Budete potrebovať:
4 vajcia
soľ, muškátový orech
1 čl horčice
400 g mrazeného špenátu/ sekaný/
Postup:
Mrazený špenát nechajte v site rozmraziť a lyžicou z neho vytlačte tekutinu. Do takto pripraveného špenátu pridajte 4 žĺtky, soľ,
strúhaný muškátový orech a lyžičku horčice. Premiešajte a pridajte postupne pevný sneh zo 4 bielkov.
Cesto rozotrite na papier na pečenie a pečte pri 200 C asi 15 minút.
Upečený plát preložte na kuchynskú utierku a stiahnite pomaly papier na pečenie. Pomocou utierky zrolujte plát do rolády
a nechajte vychladnúť.
Takto pripravenú roládu naplňte plnkou, dobre stočte a nechajte aspoň 4 hodiny v chladničke stuhnúť.

 

0 komentárov k “Špenátová roláda – bez lepkuPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.