Toto je moja víťazná torta, koláčik z Trnavského pikniku 2015. keď ju ochutnáte, zamilujete si ju. Tortička, zákusok je bezlepkový, ale je aj dosť kalorický, veď je v ňom hodne čokolády, vajíčok, masla ale aj smotany. Takže … Doprajte si ho na výnimočné príležitosti 🙂
Tento recept nie je celý môj. Získala som ho na webe a upravila som si ho tak, aby bol trochu iný. Krém som nepripravovala tradičný – v jednoduchosti je krása. A tak kyslastá chuť mascarpone a hustej smotany odľahčujú gaštanovo– čokoládovú hmotu.
Ale teraz už recept:
Budete potrebovať na korpus:
- 250g gaštanového pyré
- 250g masla
- 150g horkej čokolády
- 4 vajcia
- 80g cukru
- 60ml šľahačkovej smotany
Budete potrebovať na krém:
- 250 mascarpone
- 100g hustej kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
Postup:
Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a maslo a nechajte mierne vychladiť. Gaštanové pyré vymiešajte so šľahačkovou smotanou na hladký krém. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny a z bielkov pripravte tuhý sneh so štipkou soli. Do žĺtkovej hmoty vmiešajte čokoládovo – maslovú hmotu, lyžicu rumu, gaštanovú hmotu a dobre premiešajte, na záver pridajte postupne tuhý sneh z bielkov.
Tortovú formu o priemere 26cm vyložte papierom na pečenie, naplňte hmotu a nechajte pri teplote 170 °C piecť cca 40-45 minút (podľa rúry). Pod tortovú formu pri pečení vložte plech, cesto je dosť mastné a kvapká. Upečený korpus nechajte vychladiť.
Krém:
250g mascarpone premiešajte so 100g hustej kyslej smotany a pridajte jeden vanilkový cukor. Vychladnutý korpus natrite krémom a ozdobte ovocím podľa chuti a strúhanou čokoládou.
A tu som ja s kytičkou a odmenou za víťazný koláčik 🙂 Som veľmi hrdá na to, že chutil najviac 😉
Výýýýýborná torta. Recepty z internetu sa bojím piecť, lebo je to buď alebo. Ale tento recept vyšiel na jednotku a tortu som piekla už asi 5x. Aj dnes ju idem piecť opäť. Kto tiež moc neverí receptom z internetu ako ja, pri tomto sa nemusí báť a šup šup upiecť 🙂
Ďakujem, veľmi sa teším, že Vám táto tortička chutí a recept sa osvedčil 🙂
Jarka