Kváskové ovocné koláče

Ovocné koláče z kysnutého cesta na plechu patria medzi najobľúbenejšie domce koláče. Ich výhodou je veľká variabilita ovocia – čerstvé, mrazené, kompótové .
Dajú sa použiť takmer všetky druhy – slivky, marhule, ríbezle všetkých farieb, čerešne, čučoriedky, ostružiny, rebarbora, jahody …. Ako ďalší variant je pridanie tvarohu pod ovocie.

Chrumkavé posýpky podľa  tradície boli  z múky, masla a cukru – tzv. mrvenička. Priznám sa,že som ju nerada pripravovala a ani mi veľmi nechutila.
Rada používam ako posýpku mleté orechy, mletý mak, ovsené vločky a trstinový cukor, mandle a aj trochu masla.
Cesto sme doma pripravovali klasicky s droždím, na zjemnenie sme pridávali žĺtok, trochu tuku do cesta, zakysanku  a jemne sme ho osladili, aby vynikla chuť ovocia.

V lete cesto rýchlo vykyslo a o chvíľu už rozvoniaval celý dom. Cesto muselo byť tenučké, niekedy bolo viac náplne ako cesta a takýto koláčik mizol z plechu rýchlosťou svetla 🙂

KvaskovyOvocnyKolac-1Domáce kysnuté cesto je na trávenie a kalórie lepšou voľbou ako ťažké krémové zákusky, ale pri intolerancii na droždie je aj tento druh koláčika ťažko stráviteľný a následky jeho konzumácie sa hneď prihlásia – „kysne“ aj brucho 🙁
Preto som volila kysnuté cesto kváskové a nemám  žiadne tráviace ťažkosti a nepríjemné sprievodne javy.

Každá domácnosť má svoj zaručený recept na kysnuté cesto a často sa dedí po babičke 🙂 Aj na nete je veľké množstvo receptov a môžete si vybrať ten najvhodnejší pre vás. Ja som sa naučila robiť cesto bez váženia, ale pri kváskovom dodržiavam presnejšie množstvá a zatiaľ sa mi vždy podarilo.

Veľa som sa naučila o kvásku  a kváskovom pečení od Lenky Mančíkovej – www.kolacebezprace.sk na kurze, ktoré poriada. Pre začiatočníkov je to vynikajúca možnosť a výhoda začať hneď tak, aby sa darilo a nerobiť zbytočne veľa pokusov 🙂

 

Tu je recept na môj ovocný kváskový koláč:
Večer pred pečením si rozkvaste kvások, ktorý čaká na svoju príležitosť v chladničke. Vyberte ho (množstvo asi 4 polievkové lyžice) a pridajte 100 g celozrnnej špaldovej múky a 120 ml vody. Všetko dobre premiešajte, nádobu zakryte a nechajte  na teplom mieste do rána kysnúť.
Doba potrebná na rozkvasenie je podľa mojich skúseností 6 – 12 hodín.

Ráno pridajte tieto suroviny:

  • 200 ml mlieka ( používam bez laktózy, ale dá sa požiť aj rastlinné )
  • 2 žĺtky ( môžete vynechať)
  • 100 ml kokosového tuku, alebo kvalitného oleja podľa vášho výberu
  • 80 g trstinového cukru ( môžete nahradiť cukrom z kokosových kvetov)

Tieto 4 ingrediencie zmiešajte v miske  a pridajte k pripravenému kvásku, dobre premiešajte ( nešľahajte).
Potom pridajte:

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • štipku soli
  • nastrúhanú kôru z bio citrónu

Všetko dobre zmiešajte a vypracujte kysnuté cesto. Malo by byť redšie, teda nie tuhé.
Misku s cestom prikryte a nechajte kysnúť. Pri kvásku to trvá dlhšie, tak rátajte 4 – 6 hodín. Veľmi záleží na teplote v miestnosti a kvalite ( sile) základného kvásku.
Po vykysnutí cesto roztiahnite na tukom vymazaný plech (cesto vystačí na bežný plech, ak chcete hrubšie cesto použite menší plech). Ak máte kyslé ovocie posypte cesto trstinovým cukrom, ale môžete použiť aj ochutený tvaroh, alebo mleté orechy so škoricou. Naukladajte husto ovocie a nasypte posýpku podľa výberu.
Ja som použila plátky mandlí, ale chutné sú aj sekané orechy, mak, alebo ovsené vločky s cukrom a maslom alebo klasickú “ mrveničku“.
Koláč pečte pri teplote 180°C cca 35 minút.

KvaskovyOvocnyKolac-2

3 komentáre k “Kváskové ovocné koláčePridajte vlastný →

  1. Dobrý deň, našla som si tieto Vaše recepty a moc a moc ma to teší. Pred chvíľou som vytiahla z rúry svoj druhý úspešný kváskový marhuľový koláč a veľmi ma to povzbudilo ďalšej tvorbe. Som kváskovaním taká nadšená, že chodím ovoniavať do chladničky môj kvások…postup je napísaný pre mňa zrozumiteľne a postupne prenikám do tajov prípravy tohoto cesta. Akurát mi nebolo jasné, aké sú to briošky zo starého…?

    1. Dobrý deň, ďakujem za milé slová, teším sa s Vami, pracovať s kváskom je veľmi obohacujúce a tým, že budete piecť objavíte pri každom ceste a upečenom produkte nové cesty.
      Pri pečení týchto briošiek bolo použité tzv. staré cesto ( tuhý sladký rozkvas…). je to jeden zo spôsobov pečenia s kváskom. Po použití “ starého cesta“ dosiahnete jemnú vláčnu striedku pečiva. Želám Vám veľa radosti pri pečení a nachádzaní svojich kombinácií. Pochváľte sa fotkou Vašich koláčikov 🙂 Jarka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.