Receptov na muffinky nie je nikdy dosť 🙂
Rada ich pečiem, môžem pri nich spotrebovať rôzne zásoby ovocia – aj z mrazničky, múky, orechy a dokonca aj zeleninu.
Tieto sú v bezlepkovej verzii, ale môžete ryžovú a pohánkovú múku nahradiť hladkou špaldovou.
Na sezónu cukety si ešte počkáme. Ja ju v zime pridávam k pečenej zelenine a v recepte som zúžitkovala zostatok cukety.
Piekla som ich s vajíčkami, ale pre tých čo vynechávajú slepačie vajcia je možné ich nahradiť prepeličími vajíčkami, alebo zrelým banánom.
Ovocie si môžete zvoliť podľa obsahu vašej mrazničky, čerstvé, vhodné je aj z kompótu.
A čokoládové kúsky doladia výslednú chuť.
Z uvedeného množstva môžete upiecť muffiny ( 14-18 ks) , alebo koláč na plech a krájať rezy.
Budete potrebovať:
- 260 g cukety strúhanej na jemno ( vodu vytlačte)
- 140 g ryžovej múky
- 280 g pohánkovej múky
- 140 g trstinového cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva / bezlepkový/
- 2 čajové lyžičky sódy bicarbony
- štipka soli
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- kôra z jedného bio citróna
- 2 vajcia ( resp. 3 zrelé banány)
- 250 ml rastlinného mlieka
- 60 ml oleja
- drobné ovocie ( višne, černice, maliny, ríbezle, egreše..)
- čokoládové kúsky
Príprava:
Zmiešajte suché suroviny okrem cukru. Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
Cukor, vanilkový cukor a žĺtky vyšľahajte do peny, pridajte vanilkový extrakt a bio citrónovú kôru.
Do žĺtkovej zmesi pridajte olej a rastlinné mlieko, dobre premiešajte, pridajte strúhanú cuketu a suchú zmes.
Na záver vmiešajte sneh z bielkov.
Ak pečiete s banánmi, najskôr ich dobre rozmixujte, pridajte olej a rastlinné mlieko a potom vmiešajte suchú zmes.
Muffinkové košíčky naplňte cestom do polovice, pridajte rozmrazené višne bez kôstky a zakryte druhou časťou cesta.
Navrch pridajte čokoládové kúsky, alebo ich vmiešajte do cesta.
Pečte pri teplote 180°C cca 25-30 minút.
0 komentárov k “Muffiny z cukety – bez lepku”Pridajte vlastný →