Na trhoch už je záplava sladkého, čerstvého, voňavého ovocia. A rovnako aj v mamkinej záhradke. Jahody, rebarbora už skončili a prišla sezóna marhúľ, ríbezlí.
Odolať vôni čerstvého domáceho ovocia je ťažké a ak skombinujete sladšie s kyslejšími, tak tú chuť si zapamätáte na dlho … je to nádherná chuť leta 🙂
V sezóne jahôd si pripravujeme krátko podusenú rebarboru s jahodami , 3-4 dni vydrží v chladničke a tak máme každý deň pochúťku do raňajkovej kaše, alebo len tak do jogurtu, či smoothies a s čokoládovou zmrzlinou je to zážitok 🙂 mňam
Ale rovnako je to s marhuľami, ktorých je teraz na trhu hromada. Ak chcete naozaj domáce, potom hľadajte tie, ktoré sú menšie, tmavšie a nie tie veľké, svetlé a tvrdé. Práve tie menšie, tmavšie sú z prvej úrody a majú krásnu marhuľovú chuť a vôňu. Ovocie má široké využitie aj pri príprave koláčov, dezertov. Niekedy sa však používa aj do šalátov, s rukolou, polníčkom, prípadne ho vieme použiť aj ako surovinu k rybe a mäsu.
Dnes som sa však rozhodla urobiť opäť galettky.
Teším sa z toho, ako veľmi sa vydarili. Tenučké cesto, málo sladké a veľa, veľa ovocnej plnky. Svieža chuť ako stvorená do týchto horúcich dní. Môžete koláčik servírovať aj s vanilkovým pudingom, alebo šľahačkou, či vyšľahaným tvarohom s vanilkovou esenciou a pod. Popustite uzdu svojej fantázii a vychutnajte si tú skvelú chuť.
Galettes môžete naplniť ľubovoľným ovocím, ale aj na slano s cibuľou, syrom, olivami, hubami, mäsom, vajíčkami alebo bryndzou.
Budete potrebovať:
- 400g celozrnnej špaldovej múky
- 200g dobrého domáceho studeného masla
- štipku soli
- strúhanú kôru z bio citróna
- 100g trstinového cukru (môžete použiť aj kokosový, ktorý má nižší glykemický index)
- 80ml studenej vody
- 800g až 1000g marhúľ
- 1-2 lyžice medu
- 1-2 lyžice domáceho masla
- čerstvý tymian
- orechy na posypanie
- mandľové lupienky
- 1 žĺtok
Predpríprava cesta:
Múku, citrónovú kôru, studené maslo, soľ a cukor spracujte na drobenku a pridajte studenú vodu. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte hodinku v chladničke.
Príprava:
Marhule vykôstkujte, rozpoľte. Na panvici rozohrejte lyžicu masla, pridajte lyžicu medu a hrsť čerstvého tymianu. Do tejto zmesi pridajte marhule a prehrejte. Neduste do mäkka. Dajte vychladiť.
Z cesta vyvaľkajte kruhy tenké asi 5mm (veľkosť si zvoľte sami). Kruhy sme vyvaľkali na papieri na pečenie. Do stredu nasypte 2 lyžice mletých orechov. Na orechy dajte ovocie. Dbajte na to, aby ste mali okraje aspoň 5cm. Okraje preložte cez seba tak, aby stred ostal voľný. Cesto natrite rozšľahaným žĺtkom a posypte lupienkami mandlí.
Pečte 25-30 minút pri teplote 180°C
Upečiete asi 8 galletiek.
Vážená pani Máťošová,
Vaša https://www.jarkapecie.sk ma dostala!
Hľadala som nejaký recept na koláč z kvásku a našla som Vaše kváskové ovocné koláče zo špaldy. Som nadšená, urobila som koláč podľa Vášho receptu, dala som málo sladené domáce kompótované ovocie a tak z jedného plechu maškrtíme slivkovo-orechový, marhuľovo-mandľový a hroznový koláč, všetky prisladené hrozienkami.
Mäkučký, voňavý, chutný – dokonalý koláč s vôňou škorice a ovocia!
Týmto sa Vám, pani Jarka, chcem poďakovať za recept a ako som si v krátkosti všimla, je na Vašej stránke čo pozerať…
Prajem Vám veľa tvorivých síl a Vašim čitateľom veľa dobrých receptov a návodov od Vás, s pozdravom Korka
Ďakujem Vám za milé slová, teším sa, že ste si našla recepty, podľa ktorých sa Vám darí piecť.
Želám Vám aj naďalej veľa radosti pri varení a pečení a niekedy sa pochváľte fotografiou Vašich koláčikov.