Mrežovník v akejkoľvek forme patrí k mojim obľúbeným koláčikom. Vlastne všetky koláče z krehkého cesta a tzv. suché koláče. Nepotrebujem plnkové koláče, ani pudingové krémy, stačí mi lekvárový mrežovník, alebo tenký kysnutý ovocný, presne taký, aký som vám tu nedávno uverejnila. Nájdete ho na tomto odkaze.
Páčia sa mi jednoduché nemecké a talianske koláče, ktoré nazývajú coffee cake – sú mandľové, orechové, čokoládové, citrónové, kysnuté s posýpkou a jeden kúsok ku káve vám urobí krajší deň 🙂
Receptov na mrežovníky je vééééľmi veľa a každá domácnosť má svoj rodinný recept. Ja som si upravila recept tak, že som použila celozrnnú špaldovú múku. V tomto zložení vynikne jej zaujímavá oriešková chuť, má nižší glykemický index, je bohatšia na vlákninu, obsahuje viac minerálov a vitamínov ako biela múka a zasýti nás na dlhšie.
Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 300 g špaldovej celozrnnej múky
- 170 g masla
- 90 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- vanilkový extrakt
- kôru z jedného bio citróna
- štipku soli
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- slivkový lekvár (alebo iná dobrý lekvár)
- vlašské orechy
Postup:
Z uvedených surovín rýchlo spracujte cesto. Pri príprave krehkého cesta používajte studené maslo, cesto dlho nespracuvávajte, aby ostalo krehké po upečení. Ak máte masu drobivú pridajte 1-2 polievkové lyžice studenej (ľadovej) vody. Spracované cesto zabaľte do fólie a nechajte aspoň 30 minút chladiť.
Pripravte si slivkový lekvár, ak je veľmi tuhý rozriedite ho horúcou vodou, alebo lyžicou rumu 🙂 Nasekajte si vlašské orechy.
Vychladené cesto rozdeľte na a 2/3 roztlačte do formy, popichajte ho vidličkou. Natrite hrubšiu vrstvu lekváru a tú posypte orechmi.
Z 1/3 cesta vyvaľkajte tenké koleso a radielkom nakrájajte tenké pásiky a vytvorte z nich mriežku.
Pečte pri teplote 180°C cca 35-45 minút.
1 komentár k “Mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmi”Pridajte vlastný →