Stromy broskýň v záhrade sú plné nádherných červeno – oranžových plodov a dozrievajú zo dňa na deň.
Po marhuliach ďalšie oranžové ovocie, ktoré si svojou chuťou podmaní každého. Pamätám si na chuť dozrievajúcich broskýň v Bulharsku na letnej praxi – jedli sme ich denne veľké množstvá a neprejedli sme sa ich.
Dnes máme doma nádhernú broskyňu, ktorá nás obdaruje každý rok voňavými a šťavnatými plodmi.
V minulosti sme robili kompót, ale už ho nemá kto konzumovať, tak si radšej doprajeme denne čerstvé plody a z tých, ktoré už „otvorili“ osi a včielky uvaríme chutný džem.
Pri varení džemu pridávame len minimum trstinového cukru, celú škoricu, struk vanilky a aj hviezdičku badiánu.
Chutí aj s mandľami, či zázvorom.
Ak máte veľkú úrodu uvarte si broskyňové pyré a vaše raňajkové vločky, alebo lievance budú mať zase inú chuť.
Na pečenie sú vhodné tvrdšie broskyne a sú vhodné do rôznych tvarohových koláčov, kysnutých s rôznymi posýpkami, vhodné sú do ovocných plniek rolád, alebo do bublaniny, bábovky, alebo trených koláčov.
Tento recept je jednoduchý, z pôvodného som si upravila len cukor a vybrala som si špaldovú múku.
Ak chcete mať koláč tenší upečte si ho na plechu, alebo robte z 2/3 dávky.
Budete potrebovať:
- 4 vajcia
- 150 g trstinového cukru
- 1 čl vanilkového extraktu
- kôra z 1/2 bio citrónu
- 100 ml kvalitného neutrálneho oleja
- 230 g polohrubej špaldovej múky
- 1/2 čl kypriaceho prášku bezfosfátov
- 100 ml rastlinného mlieka ( môže byť aj klasické mieko)
- broskyne ( 6-8 kusov, alebo veľká plechovka)
Príprava:
V mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom do peny, pridajte olej, citrónovú kôru a vmiešajte múku spolu s kypriacim práškom. Dobre premiešajte a pridajte aj mlieko.
Polovicu olúpaných broskýň nakrájajte na drobno a vmiešajte do cesta. Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a naplňte ju cestom, povrch urovnajte. Druhú polovicu broskýň nakrájajte na hrubšie plátky a uložte ich na povrch cesta.
Pečte pri teplote 180°C cca. 50 – 60 minút. Koláč krájajte po vychladnutí.
Povrch koláču môžete natrieť s broskyňovým pyré. Pripravíte ho tak, že mäkké plody broskýň nakrájate na drobno, pridáte lyžicu trstinového cukru, trochu citrónovej šťavy a rozvaríte.
Na záver rozmixujte ponorným mixérom.
0 komentárov k “Broskyňový koláč”Pridajte vlastný →