Pomalými krokmi, nenápadne sa tu blíži jeseň…. Tmavomodré šťavnaté slivky, oranžové tekvice, voňavé jabĺčka, sladučké hrušky, muškátové hrozno a chutné tmavé bobule modrého hrozna. Samozrejme cesnak, kukurica, čerstvé huby, hlávky kapusty a … vlastne celá nádherná úroda domácich druhov zeleniny a ovocia a byliniek.
Ovocné jednoduché koláče mám veľmi rada a rada ich pečiem. Najčastejšie sú to jablká, slivky, ríbezle, ale aj broskyne a marhule, jahody a maliny. Celý rok si tu môžeme vybrať druh ovocia či zeleniny a pripraviť niečo chutné. V Nemecku sme na jeseň piekli takmer každý týždeň obľúbený cibuľový koláč ( aj ten tu o chvíľu pribudne) a okrem rôznych druhov slivkových koláčov mi najviac chutil tvarohový s tmavým hroznom.
Samozrejme som si vtedy recept nezapísala, veď bol veľmi jednoduchý 🙂 Hrozno som používala pri príprave múčnikov, ale len v spojení so želatínou, či pudingom. Bobuľky som v ceste nepiekla.
Keď som na pulte s hroznom videla tmavé bobule spomenula som si na tú lahodnú chuť a už ma nič nezastavilo. Našla som si pár receptov na nemeckých blogoch a pridala som k nim moje skúsenosti a spomienky a je tu jesenný koláč.
Pripravila som ho z tvarohového špaldového cesta a jemného tvarohového krému. Koláč si môžete pripraviť aj z jemného kysnutého cesta. Posýpku z múky a masla často nepoužívam, nahrádzam ju makom alebo sekanými orechmi, ale dnes som si pripravila chutnú škoricovú posýpku – rozvoňala celý dom. Koláč po upečení nechajte úplne vychladnúť a až potom krájajte.
Na tvarohové cesto budete potrebovať:
- 220 g špaldovej hladkej múky
- 70 g trstinového ( alebo kokosového) cukru
- 80 g jemného tvarohu
- vanilkový extrakt
- 1 vajce
- 40 g neutrálneho oleja
- 3 polievkové lyžice mlieka
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- štipku soli
Postup: Všetky suroviny rýchlo zmiešajte a odložte do chladu, kým pripravíte náplň.
Na náplň budete potrebovať:
- 250 g jemného tvarohu ( použila som balený vo fólii)
- 70 g trstinového ( alebo kokosového ) cukru
- vanilkový extrakt
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 3 polievkové lyžice mlieka
- 2 čajové lyžičky Maizeny ( kukuričný škrob)
- 2 vajcia
- cca 400-500 g tmavého hrozna
Postup:
Tvaroh, vanilkový extrakt, cukor a vajcia vymiešajte, pridajte šľahačkovú smotanu ( tekutú). V mlieku rozmiešajte dve lyžičky maizeny a pridajte do zmesi.
Do pripravenej tvarohovej zmesi jemne vmiešajte bobule hrozna.
Zo špaldovej múky, masla, cukru a mletej škorice si pripravte posýpku.
Cesto roztlačte do okrúhlej formy (treba ju predtým vymazať a vysypať múkou) a vytvorte 2-3 cm vysoké okraje. Na cesto rozotrite tvarohovú plnku, urovnajte a posypte pripravenou škoricovou posýpkou.
Pečte pri teplote 175°C cca. 45 – 50 minút.
0 komentárov k “Tvarohový koláč s hroznom”Pridajte vlastný →