Bábovku som vždy rada piekla 🙂 V okolí často počujem, že piecť bábovku je náročné, že sa nedá dobre vyklopiť a neprepečie sa… tak ju radšej nepečiem 🙁
Keď dodržíte pár zásad vždy sa vám podarí a bude ozdobou pri každej príležitosti.
Začínam tým, že si veľmi precízne pripravím formu pred pečením, lebo to hlavne rozhoduje ako bábovka vykĺzne z formy. Dôkladne namastená forma tenučkou vrstvou tuku, vysypaná múkou (škrobom, kakaom alebo orechmi) a vychladená. Keď si takto pripravenú formu zachladím zistím, kde sú prípadné miesta, ktoré ostali bez tuku a môžem to ešte pred naplnením opraviť.
Keď je forma pripravená začínam s cestom a to tak, že si pripravím do misky všetky suché prísady a dobre ich premiešam. V miske na šľahanie pripravím vajíčka a cukor, resp. tuk.
Ak pečiem bábovku s vyšľahaným bielkovým snehom pripravím ho najskôr a odložím do chladničky. Žĺtky s cukrom trpezlivo šľahám do takmer bielej peny, ktorá je hustá a až potom prídu na rad ostatné tzv. mokré prísady.
Pri receptoch, kde treba šľahať maslo s cukrom a až potom sa pridávajú žĺtky, použijem mierne zmäknuté maslo (nie teplé) a šľahám ho do peny s preosiatym cukrom a až potom pridávam po jednom žĺtky . Keď je „mokrá“ časť pripravená vmiešam do nej postupne suchú zmes varechou a dôkladne spracujem. Na záver pridám vyšľahaný bielkový sneh po častiach a jemne ho vmiešam do cesta.
Takto pripraveným cestom naplním formu, urovnám povrch a pečiem v dobre vyhriatej rúre. Bábovku pečiem zvyčajne 45-60 minút.
Po upečení nechám formu s bábovkou zo 10 minút na pracovnej doske, priklopím ju plytkým tanierom, alebo táckou a opatrne prevrátim. Bábovka ostane na tanieri a tam ju nechám vychladnúť.
Bábovku polievajte polevou až po úplnom vychladení.
Kombinácií na bábovku je nespočetné množstvo a vždy dokážete prekvapiť. Ja som si na jedom zahraničnom webe našla túto bábovku s cuketou a čokoládovými kúskami, lebo zbožňujem čokoládu a máme nadbytok cukiet 🙂
Budete potrebovať:
mokré prísady:
- 3 väčšie vajcia
- 150 ml kokosového tuku (alebo iného kvalitného oleja)
- 120 g trstinového cukru
- vanilkový extrakt
- 2 šálky najemno strúhanej cukety
suché prísady:
- 220 g špaldovej hladkej múky (môžete dať 1/3 celozrnnej)
- 1 čajovú lyžicu prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžice sódy bicarbony
- 1 polievkovú lyžicu mletej škorice
- štipku soli
- môžete pridať perníkové korenie podľa chuti
- hrsť sekaných vlašských orechov
- 2 hrste čokoládových čipsov
Postup:
Pripravte si bábovkovú formu. Očistite cuketu,rozrežte ju po dĺžke a lyžicou vyberte stred. Cuketu na jemno nastrúhajte, vložte ju do sita a nechajte bez vytláčania odkvapkať.
Všetky suché prísady okrem čokoládových čipsov a orechov dajte do misy a dobre premiešajte. V druhej mise rozšľahajte vajíčka s cukrom a vanilkovým extraktom (použila som mixér), keď sa cukor rozpustí a hmota je dobre napenená pridajte tuk a dobre ho vmiešajte. Na záver vmiešajte odkvapkanú strúhanú cuketu.
Do tejto zmesi po dávkach vmiešajte suchú zmes, na záver orechy a čokoládové čipsy.
Pripravené cesto vložte do formy a pečte pri teplote 170°C cca 45-55 minút.
Pred ukončením pečenia drevenou špajľou urobte skúšku, ak sa na ňu cesto nenalepí vyberte bábovku na pracovnú plochu.
Nechajte bábovku vo forme mierne vychladiť a potom vyklopte podľa popisu hore.
0 komentárov k “Cuketová bábovka s čokoládou”Pridajte vlastný →