Sezóna sliviek stále trvá a sú výnimočne sladké a šťavnaté, a ja som popri ich krásnej modrej farbe takmer pozabudla na jablká.
Popisovať zdravotné benefity jabĺk by bolo nosenie dreva do lesa. Dá sa povedať, že jablká patria medzi najobľúbenejšie
ovocie, ktoré nájdeme takmer v každej domácnosti, v každej mise s ovocím. Najužitočnejšie je konzumovať toto ovocie v surovom stave, ale chutí aj ako kompót, pyré, v koláčoch, v jemných zákuskoch, pridávame ich krémových polievok, do dusenej kapusty, zjemňujeme chuť mäsových omáčok, sušíme ich ako pochúťku na zimu.
Jablko nás sprevádza celým životom a verím, že to tak ostane a jeho konzum zvýšime … posilníme si zdravie a to si praje každý z nás.
Pripravte si chutne muffinky, spestria posedenie pri kávičke, ale sú vhodné aj ako desiate do školy, alebo práce.
Postupne pripravím ďalšie chutné jablkové koláče a zákusky.
Budete potrebovať na cca. 12-18 muffiniek (v závislosti na veľkosti formičiek ):
- 225g špaldovej múky
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 č.l. prášku do pečiva
- 1/2 č.l. natronu ( alebo sódy bic.)
- 200 g hustej kyslej smotany
- 100 g masla ( roztopené)
- 1 vajce
- 1 jablko
- 2 PL sekaných orechov (nemusí byť)
- ½ č.l. mletej škorice
- 100 g marcipánu
- 50 g hrozienok (brusnice)
- trochu mlieka
Príprava:
Rúru predhrejte na 180°C
Zmiešajte múku, prášok do pečiva, natron, soľ, cukor a vanilkový cukor . Do tejto zmesi vmiešajte kyslú smotanu, rozšľahané vajce a roztopené maslo (nie horúce).
Marcipán nastrúhajte na hrubo a pridajte do cesta. Jablko nakrájajte na drobné kocky jablko a premiešajte ho s hrozienkami, škoricou a sekanými orechmi.
Zamiešajte a ak je cesto veľmi husté pridajte trochu mlieka. Naplňte muffinové formičky tak do ¾ a pri 180°C pečte asi 20 – 25 minút.
0 komentárov k “Jablkové muffiny s marcipánom”Pridajte vlastný →