Tekvicových receptov nie je nikdy dosť ( aspoň pre mňa ) a receptov na muffinky tiež.
Toto obľúbené sladké pečivo si našlo miesto v našich domácnostiach a má viacero výhod:
- veľmi rýchla príprava
- najčastejšie ich pripravujeme len v jednej mise
- veľký výber surovín na kombinovanie
- môžeme si upiecť aj menej kúskov
- nie je treba krájať úhľadné rezy
- sú vhodné na cesty, do školy či zamestnania ako malá desiata
- použitím ovocia môžeme znížiť dávku cukru
- pre slávnostné príležitosti ich môžeme rôzne zdobiť
- do cesta je vhodné použiť aj zeleninu ( mrkva, tekvica, cuketa, červená repa….)
- väčšinu druhov je možné aj zmraziť
Budete potrebovať na 12- 15 kusov:
- 1 väčší zrelý banán
- kôru a šťavu z jedného citrónu
- 75 g trstinového cukru
- 2 veľké vajcia (alebo použite 12ks prepeličích aj máte alergiu alebo intoleranciu na slepačie vajíčka)
- 150 ml oleja
- 150 g pohánkovej múky
- 50 g mletým mandlí ( alebo orechov, kokosu….)
- 50 g goji ( vopred aspoň 1 hodinu namočiť vo vode)
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného zázvoru
- 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbony
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 250 g jemne strúhanej tekvice Hokaido
- štipka soli
Postup:
Rozmixujte banán, pridajte k nemu kôru a šťavu z citróna, cukor a vajcia. Krátko zmixujte a primiešajte olej.
Vo veľkej miske zmiešajte múku, mleté mandle, sódu bicarbonu, prášok do pečiva, mletý zázvor a klinčeky, soľ.
Pridajte tekutú zmes, premiešajte a na záver vmiešajte na jemno strúhanú tekvicu Hokaido a namočené plody Goji.
Namiesto zázvoru a mletých klinčekov môžete použiť mletú škoricu, alebo perníkové korenie.
Pečte pri teplote 180°C cca 15 – 25 minút.
Povrch muffinkov môžete po upečení potrieť teplým marhuľovým džemom a posypať tekvicovými jadierkami.
0 komentárov k “Tekvicové muffiny s goji”Pridajte vlastný →