Po tekvicových muffinkách prišiel rad opäť na obľúbené slivky a mak 🙂
Našla som na trhu pravé bystrické slivky a už bol nápad hotový. Mohla som upiecť koláč na celý plech, alebo do okrúhlej formy, ale ideme na cesty a tak sa zíde niečo len tak do ruky na olovrant, alebo ľahká desiata.
Pripravila som si moje základné cesto na muffinky a doplnila som mak a nakrájané slivky.
Zloženie mi pripomenulo trochu koláč so slivkami a drobenkou, tak som si ju pripravila z marcipánu.
Je to pochúťka.
Základne cesto na muffiny ( 12 väčších):
- 250 g múky ( 1/2 polohrubá + 1/2 hladká)
- štipka soli
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 90 g trstinového cukru
- 80 g rozpusteného masla
- 2 vajcia
- vanilkový extrakt
Postup:
Múku zmiešajte so soľou a práškom do pečiva. Vajcia rozšľahajte s cukrom (stačí ručne metličkou), pridajte vanilkový extrakt a vychladnuté rozpustené maslo ( môžete nahradiť neutrálnym olejom).
Cesto nie je dobré prešľahať, stačí ho vymiešať. Do tekutej zmesi pridajte suchú zmes a dobre premiešajte.
Do tohto cesta môžete pridať mleté mandle, mak, alebo orechy, vtedy použite menej múky.
(Napríklad: ak pridáte 50 g nemletého maku môžete použiť o 30 g menej múky).
Cestom naplňte formičky ( ja používam silikónové ) a pečte pri teplote 180°C približne 20-30 minút.
Dreveným špáradlom vyskúšajte či sú muffinky prepečené (špáradlo musí ostať suché po vytiahnutí ).
Do základného cesta som primiešala 50 g nemletého maku, jednu čajovú lyžičku mletej škorice a nakrájané čerstvé slivky.
Na marcipánovú drobenku zmiešajte 30 g marcipánu, 30 g polohrubej múky a kúsok masla. Cukor netreba do drobenky, nakoľko marcipán je dosť sladký.
Môžete použiť drobenku podľa vlastného receptu, alebo posypať muffinky len na hrubo sekanými orechmi.
Makovo slivkové muffiny vyzerajú výborne. Netradičný nápad. Také mám rada. Zaradila som si tento recept medzi obľúbené.
Teším sa, sú veľmi chutné 🙂