V predvianočnom čase tradične pripravujeme vianočné pečivo a medzi sortiment trvanlivých keksíkov môžete zaradiť aj tieto pôvodom talianske keksy. Ich výhodou je, že môžete použiť orechy podľa svojej chuti a rovnako aj koreniny podľa obľúbenosti vo vašej domácnosti. Príprava je jednoduchá, takže využijete pomoc rodinných príslušníkov, hlavne detí a spolu si potom pochutnáte na chrumkavých keksíkoch a horúcom čajíku.
Budete potrebovať (cca. 45 kúskov):
- 150 g lieskových orechov (alebo mandle)
- 2 vajcia
- 25 g masla
- 250 g špaldovej hladkej múky
- 20 g medu
- 150 g trstinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 5 g prášku do pečiva bez fosfátov
- 15 g mletej škorice
- 50 g sušených marhúľ (mäkkých)
- štipka soli
Postup:
Marhule nakrájajte na malé kocky. Ak máte veľmi suché marhule, namočte ich na pol hodiny do vlažnej vody.
V mise zmiešajte špaldovú múku, prášok do pečiva, perníkové korenie, štipku soli, trstinový cukor, dreň z vanilkového lusku.
Pridajte zmäknuté maslo, rozšľahané vajcia a všetko premiešajte. Cesto nemieste dlho. Pridajte nasekané oriešky a marhule
a zamiešajte do cesta. Cesto sformujte a zabaľte do fólie a dajte ho na 45 minút do chladničky.
Vychladené cesto rozdeľte na 2 časti, vytvarujte do cca. 25 cm dlhých roliek. Rolky preložte na plech vyložený papierom..
Pri teplote 190°C pečte na strednej mriežke zospodu asi 25 minút.
Po tomto čase ich vyberte, nechajte asi 5 minút vychladnúť a ostrým nožom ich pokrájajte na 1,5 cm šikmé rezy.
Poukladajte ich reznou plochou na plech a pri 180°C pečte ďalších 12-15 minút.
Vychladnuté keksy uložte do dózy / každú vrstvu oddeľte papierom na pečenie.
V chlade vydržia aj 6-8 týždňov.
0 komentárov k “Perníkové cantuccini”Pridajte vlastný →