Je síce predvianočné obdobie a všade sú recepty a fotografie vianočných keksíkov a koláčov, naše domáce jablká sa rozhodli vráskavieť a tak som sa rozhodla ich spracovať. Určite tento jednoduchý recept máte vo svojich zošitoch, ja som tiež jeden v maminom zošite našla, ale po prečítaní prvých riadkov som ho odložila…. bolo treba na jeden plech 7 (sedem) vajec a to sa mi zdalo priveľa…a k tomu ešte veeeľa cukru 🙁
Lenže už som bola rozhodnutá pre takýto koláč tak som si v starých kuchárskych knihách našla tento a verte mi, že je neuveriteľne ľahučký, chutný a tak ostane zapísaný aj v domácom zošite.
Trochu som si ho ozdobila, ale stačí ho natrieť po upečení ešte horúci džemom a po vychladnutí poliať čokoládou.
Budete potrebovať:
- 3 vajcia
- 150 g trstinového cukru
- vanilkový extrakt
- 150 ml oleja
- 350 g špaldovej múky
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 4 polievkové lyžice sekaných orechov (nemusia byť)
- štipka soli
- 500 g strúhaných jabĺk
Postup:
Jablká nastrúhajte na hrubšom strúhadle.
Zmiešajte múku, mletú škoricu, sódu bikarbónu sekané orechy, soľ a mletý zázvor.
Rozohrejte rúru na 180°C.
Celé vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom do penista a pridajte olej, prešľahajte.
Do vaječnej hmoty preosejte zmes múky, premiešajte a na záver vmiešajte strúhané jablká.
Pečte cca. 30 minút. Po upečení môžete potrieť džemom podľa výberu a vychladnutý koláč polejte čokoládou.
Alebo ho ozdobte podľa vlastnej fantázie 🙂
0 komentárov k “Jablkový strúhaný koláč”Pridajte vlastný →