Torta z pomarančov

Dopiekli sme veľa druhov keksíkov a medovníkov, ktoré u nás patria k Vianociam  k tradícii a na novoročný slávnostný stôl k prvému obedu v roku sa hodí jemná torta. Ponúkam vám recept z našej druhej knihy „Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ II.“
Torta je vhodná pre alergikov, neobsahuje lepok a laktózu a nie je plná maslového krému.
To však neznamená, že nemá kalórie a tak je lepšie ponúknuť sa menším kúskom a riadne si ho vychutnať.
Pre slávnostnú príležitosť môžete servírovať so šľahačkou, alebo vanilkovou zmrzlinou.
Mne chutila aj s krémom mascarpone, ktorý som vyšľahala s kyslou smotanou.
Ak vám ostali pomaranče v ovocnej mise tak ich tu využijete.

Budete potrebovať na 12 porcií:

  • 375g celých pomarančov v BIO kvalite (cca  dva – tri malé pomaranče)
  • 250g najemno mletých mandlí
  • 250g trstinového cukru
  • 50g kakaa
  • 6ks slepačích vajec
  • 6g prášku do pečiva
  • 6g sódy bikarbóny
  • soľ
  • maslo alebo iný tuk na vymazanie formy

pomarancovatorta-2Príprava:

Najskôr si uvarte pomaranče. Vložte umyté celé pomaranče – áno celé aj s kôrou – do studenej vody a varte asi 2 hodiny.

Po uvarení ich nechajte vychladiť (najlepšie je uvariť ich deň vopred), rozkrojte ich a vyberte zrniečka. Dužinu aj s kôrou pokrájajte na kúsky a rozmixujte. Budete potrebovať 375 g uvarených kompletných pomarančov: dužina, kôra. Preto vám odporúčam použiť pomaranče v BIO kvalite.

Tortovú formu (26cm) vymažte maslom ( kokosovým tukom) a vyložte papierom na pečenie.

Šľahačom vymiešajte celé vajcia s cukrom. Mandľovú múky (najemno mleté mandle) dobre zmiešajte s kakaom, práškom do pečiva a sódou bikarbónou.

Do vaječnej hmoty s cukrom pridajte pripravené pomaranče, premiešajte a pridajte suchú zmes.

Pripravené cesto prelejte do formy a pečte pri 180°C približne 1 hodinu. Po 45 minútach sa presvedčte drevenou špajľou, či je torta upečená (každá rúra pečie inak)
Upečenú tortu nechajte vychladiť vo forme, ktorú ste pootvorili.

1 komentár k “Torta z pomarančovPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.