Dopiekli sme veľa druhov keksíkov a medovníkov, ktoré u nás patria k Vianociam k tradícii a na novoročný slávnostný stôl k prvému obedu v roku sa hodí jemná torta. Ponúkam vám recept z našej druhej knihy „Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ II.“
Torta je vhodná pre alergikov, neobsahuje lepok a laktózu a nie je plná maslového krému.
To však neznamená, že nemá kalórie a tak je lepšie ponúknuť sa menším kúskom a riadne si ho vychutnať.
Pre slávnostnú príležitosť môžete servírovať so šľahačkou, alebo vanilkovou zmrzlinou.
Mne chutila aj s krémom mascarpone, ktorý som vyšľahala s kyslou smotanou.
Ak vám ostali pomaranče v ovocnej mise tak ich tu využijete.
Budete potrebovať na 12 porcií:
- 375g celých pomarančov v BIO kvalite (cca dva – tri malé pomaranče)
- 250g najemno mletých mandlí
- 250g trstinového cukru
- 50g kakaa
- 6ks slepačích vajec
- 6g prášku do pečiva
- 6g sódy bikarbóny
- soľ
- maslo alebo iný tuk na vymazanie formy
Príprava:
Najskôr si uvarte pomaranče. Vložte umyté celé pomaranče – áno celé aj s kôrou – do studenej vody a varte asi 2 hodiny.
Po uvarení ich nechajte vychladiť (najlepšie je uvariť ich deň vopred), rozkrojte ich a vyberte zrniečka. Dužinu aj s kôrou pokrájajte na kúsky a rozmixujte. Budete potrebovať 375 g uvarených kompletných pomarančov: dužina, kôra. Preto vám odporúčam použiť pomaranče v BIO kvalite.
Tortovú formu (26cm) vymažte maslom ( kokosovým tukom) a vyložte papierom na pečenie.
Šľahačom vymiešajte celé vajcia s cukrom. Mandľovú múky (najemno mleté mandle) dobre zmiešajte s kakaom, práškom do pečiva a sódou bikarbónou.
Do vaječnej hmoty s cukrom pridajte pripravené pomaranče, premiešajte a pridajte suchú zmes.
Pripravené cesto prelejte do formy a pečte pri 180°C približne 1 hodinu. Po 45 minútach sa presvedčte drevenou špajľou, či je torta upečená (každá rúra pečie inak)
Upečenú tortu nechajte vychladiť vo forme, ktorú ste pootvorili.
Ďakujem a teším sa, že sa recept vydaril, ste šikovná. Nech sa Vám darí vo všetkom Jarka