Jednoduché ovocné koláče sú veľmi vďačné a ten s čokoládou je najvďačnejší 🙂
Tento si pripravíte veľmi jednoducho a ovocie môžete variovať podľa sezóny, resp. obsahu mrazničky.
Ja som dnes použila mrazené oravské čučoriedky, ale chutný je aj s marhuľami, malinami…. Ovocie môžete zamiešať do cesta.
Koláčik si zoberte so sebou na cesty, do práce, alebo k vode a nahradíte tak tučné a presladené keksy.
V prípade laktózovej intolerancie si vyberte jogurt bez laktózy a skontrolujte zloženie vašej čokolády 🙂
Čo budete potrebovať :
- 200 g čerstvých čučoriedok (malín) – môžu byť aj mrazené v zime 🙂
- 4 vajcia
- 110 ml kvalitného oleja
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 110 g trstinového cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu – ak nemáte môžete použiť kvalitný bourbon vanilkový cukor
- a čajovú lyžičku mletej škorice
- 100 g veľmi kvalitnej 65-80% čokolády
- štipku soli, korenia
- citrónovú kôru z bio citróna
- 250 g bieleho jogurtu cca. 2,5-3,5% tuku
Postup:
Rozlámanú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Nechajte ju trochu vychladnúť.
Vymiešajte žĺtka s trstinovým cukrom a vanilkovým extraktom, alebo vanilkovým cukrom do jemnej peny. Do žĺtkovej peny postupne pridajte repkový olej a ešte dobre premiešajte.
Pridajte po lyžiciach jogurt a dobre pomaly miešajte. Potom po lyžiciach pridávajte ( mierne vychladenú ) roztopenú čokoládu.
Zmiešajte suché suroviny: múku, prášok do pečiva, škoricu, soľ, korenie a citrónovú kôru. A postupne ju zamiešajte do jogurtovej masy.
Na záver jemne vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov a čerstvé alebo mrazené čučoriedky, prípadne iné ovocie.
Poznámka: Ak doma nemáte ovocie, môžete nakoniec po upečení, potrieť koláčik dobrým džemom a posypať strúhanou čokoládou, alebo kokosom.
Do plechu o veľkosti cca. 23×33 cm dajte papier na pečenie, rozotrite cesto a pečte pri 180°C približne 40 minút.
Krájajte vychladnuté.
0 komentárov k “Jogurtovo – čokoládový koláč”Pridajte vlastný →