Pečiete si bezlepkový chlebík a čas od času vám chýba bezlepkové pečivo na raňajky k dobrej nátierke, alebo k miešaným vajíčkam. Sú praktické so sebou do práce, do školy, či na letné výlety. Na trhu je bezlepkové pečivo v rôznej kvalite a chuti. Je trvanlivé ale … obsahuje množstvo konzervantov a často ďalšie alergény.
Zmes múky, ktorá je často chemicky upravená a kde nie je lepok.
No na rozdiel od takýchto múk existujú také, ktoré sú prirodzene bez lepku, vyrobené zo pseudoobilnín ako pšeno, quinoa, amarant, kukurica, cirok, cícer, tapioka… Sú zdravé a obsahujú obrovské množstvo kvalitných živín. No a práve z takých suroví sú tieto skvelé bagetky.
Uvedený recept bol publikovaný v našej knihe rád a receptov pre tých, ktorý potrebujú špeciálnu výživu bez lepku, bez laktózy a vajec. Môžete si ju objednať na tomto odkaze.
Na 4 väčšie bagetky budete potrebovať:
- 150 g pohánkovej múky (DM Bio)
- 150 g ryžovej múky
- 80 g kukuričnej múky (nie kukuričný škrob
- 20 g čerstvého droždia
- 15 g psyllia (kúpite v lekárni)
- 1 čl soli
- 500 ml vlažnej vody
- drvenú rascu
- bylinky, sušené paradajky, olivy – podľa chuti – nemusia byť
Príprava :
Vo väčšej mise zmiešajte múky, soľ, psyllium, rascu a bylinky.
Do pol litra vlažnej vody rozmiešajte čerstvé droždie (nepotrebuje kysnúť) a vlejte do múkovej zmesi.
Mixérom na miesenie cesta miešajte cca. 5 minút .
Miesenie je dôležité, ale nevznikne vám klasické cesto.
Po 5 minútach cesto prikryte utierkou a nechajte ho 2 hodiny kysnúť.
Pripravené vykysnuté cesto preložte na pomúčenú podložku, rozdeľte na porcie.
Ak chcete doplniť sušené paradajky, alebo olivy, nakrájajte ich na drobno a zapracujte ich do jednotlivých porcií pri formovaní bagiet.
Vyformované bagety môžete poskrúcať, aby vznikol rustikálny vzhľad.
Pečte na bagetovom plechu 25-35 minút pri 225°C. Ak nemáte originál bagetový plech použite papier na pečenie a jednotlivé bagety nim oddeľte.
Doba prípravy: miesenie 5 minút, kysnutie 2 hodiny, pečenie 25-35
Výživové hodnoty 340 kcal, Sacharidy: 64,8g, Bielkoviny: 10,2g, Tuky: 5,1g
Dobrý deň, dnes som vyskúšala tieto Vaše bagety, použila som ryžovú múku, pohánkovú múku a najmenší podiel cícerovej, na vzhľad pekné, na chuť ešte neviem, dala som vodu na spodok v hrnčeku, práve vyťahujem z rúry. Pozdravujem Vás. Daša
Na kolik baget vám toto množství cca vyjde?